avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 367 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... adeverinta pentru medic
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

adeverinta pentru medic

Buna ziua,
Va solicit o lamurire asupra zilelor de concediu medical din ultimele 12 luni inscrise in adeverintele date de catre angajator, salariatilor sai pentru medic.
Sa luam un exemplu al unui salariat care este angajat in societatea X de 6 luni de zile, dar anterior a fost salariatul societatii Y, unde a beneficiat de concedii medicale.
Care sunt zilele de concediu medical pe care trebuie sa le declare societatea X in adeverinta pentru medic ?

Cel mai recent răspuns: dobcosnic , utilizator 08:28, 11 Martie 2015
Angajatorul care elibereaza adeverinta pentru medic, trebuie sa o faca in cunostinta de cauza, asadar angajatul are obligatia de a solicita fostului angajator o adeverinta prin care sa reiasa cate zile de concediu medical a avut pe perioada cat a fost angajat la aceasta.

Zile de concediu medical ce sunt trecute in adeverinta catre medic trebuie sa reflecte realitatea celor 12 luni anterioare eliberarii acesteia, indiferent cine este, a fost angajatorul.
ezio82 a scris:

Angajatorul care elibereaza adeverinta pentru medic, trebuie sa o faca in cunostinta de cauza, asadar angajatul are obligatia de a solicita fostului angajator o adeverinta prin care sa reiasa cate zile de concediu medical a avut pe perioada cat a fost angajat la aceasta.
......


De unde reiese aceasta obligatie a salariatului si unde este prevazuta?
Ultima modificare: Marți, 10 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
Ma confrunt cu un astfel de caz acum !
Am o salariata care are in acest moment 87 de zile concediu medical calendaristice, acumulate in perioada noiembrie 2014 - februarie 2015. Ea este angajata companiei noastre din septembrie 2014.
In momentul in care concediile medicale au ajuns spre decontare la CASS, institutia s-a sesizat ca angajata acumulase 90 de zile de concediu medical din decembrie 2014, prin cumularea concediilor medicale si din locul de munca anterior.
Nu exista nicio prevedere juridica in care angajatorul este OBLIGAT sa solicite "arhiva "de concedii medicale a viitorului salariat, ba din contra, am gasit in Ordinul 233/125/14.03.2006 si Ordinul 343/399/2001 in care se precizeaza ca:
"Medicii specialişti şi medicii primari de specialitate care acordă certificate de concediu medical vor comunica medicului de familie concluziile lor privind diagnosticul, rezultatul investigaţiilor, precum şi recomandările de recuperare; aceste date vor fi înscrise în evidenţele primare ale bolnavului respectiv.
Medicul de familie are obligaţia să ia în evidenţă datele privind acordarea concediului medical."
Imi pun intrebarea - unde este sistemul informatic de urmarire a pacientului si de ce numai CASS-ul vede aceasta "oglinda"?
CASS - ul se spala pe maini si ne trimite pe noi, la comisia de expertiza ca aceasta sa semneze retroactiv concediile medicale supuse aprobarii comisiei dupa cele 90 de zile.DACA VOR VREA ! In cazul refuzului, aceste concedii medicale vor fi refuzate la decontare de catre CASS.
A cui este vina ? #-o
De ce se mai obliga pacientul sa se prezinte cu concediul medical ca sa fie trecut prin evidenta medicului de familie, daca acesta nu se sesizeaza din oficiu cand pacientul lui are peste 90 de zile de boala si nu il directioneaza catre comisie !
In ce tara traim :angry:

Angajatorul trebuia sa solicite la angajare adeverinte de la angajatorii anteriori privind numarul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni, tocmai pentru a preveni situatii de genul celei de fata.
Medicul de familie nu are obligatia verificarii incadrarii concediilor medicale in perioada de 90 de zile.Dupa cum vedeti mai jos, obligatia este e angajatorului, care raspunde pentru plata eronata a indemnizatiilor.

OUG nr. 158/2005:

ART. 3^1
Pentru a beneficia de concedii şi indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate, persoanele prevãzute la art. 1 trebuie sã îndeplineascã cumulativ urmãtoarele condiţii:
a) sã îndeplineascã stagiul minim de cotizare prevãzut de prezenta ordonanţã de urgenţã;
b) sã prezinte adeverinţa de la plãtitorul de indemnizaţii din care sã reiasã numãrul de zile de concediu de incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A;


Normele de aplicare a OUG nr.158/2005:

ART. 38
(1) Plãtitorii de indemnizaţii de asigurãri sociale de sãnãtate au obligaţia sã elibereze asiguratului adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical pentru incapacitate temporarã de muncã avute în ultimele 12 luni, în vederea acordãrii certificatelor de concediu medical.

ART. 65
(1) Durata concediilor pentru tuberculozã, neoplazii, SIDA, a concediilor pentru sarcinã şi lãuzie, îngrijirea copilului bolnav, pentru reducerea timpului de muncã şi pentru carantinã, precum şi pentru risc maternal nu diminueazã numãrul zilelor de concediu medical acordate unui asigurat pentru celelalte afecţiuni.
(2) Pentru concediile medicale prevãzute la alin. (1), plãtitorii de indemnizaţii au obligaţia sã elibereze adeverinţe din care sã rezulte numãrul de zile de concediu medical aferent fiecãrei afecţiuni în parte.


Ordin nr.233/2006 pentru aprobarea modelului unic al certificatului de concediu medical

ART. 9
(1) Eliberarea certificatului de concediu medical se va face pe baza adeverinţei de la plătitor, cu excepţia urgenţelor medico-chirurgicale sau a bolilor infectocontagioase din grupa A, prevăzute în lista aprobată prin hotărâre a Guvernului.
(2) Plătitorul va menţiona în adeverinţă, în mod obligatoriu, numărul de zile de concediu de incapacitate temporară de muncă avute în ultimele 12 luni.


OUG nr. 158/2005:

ART. 47
(1) Constituie contravenţii faptele sãvârşite prin încãlcarea dispoziţiilor art. 6 alin. (3) şi (4).
(2) Constituie contravenţii urmãtoarele fapte, sãvârşite prin încãlcarea obligaţiilor prevãzute la art. 36 alin. (3):
a) refuzul nejustificat de platã a indemnizaţiilor;
b) calculul şi plata eronatã a indemnizaţiilor;
(3) Constituie contravenţie eliberarea certificatelor de concediu medical de cãtre medicii prescriptori, cu nerespectarea prevederilor legale în vigoare.

ART. 48
(1) Contravenţiile prevãzute la art. 47 se sancţioneazã dupã cum urmeazã:
a) cele prevãzute la alin. (1) şi (2), cu amendã de la 2.500 lei la 5.000 lei;
b) cele prevãzute la alin. (3), cu amendã de la 5.000 lei la 10.000 lei.
(2) Sumele încasate din aplicarea amenzilor prevãzute la alin. (1) constituie venituri la Fondul naţional unic de asigurãri sociale de sãnãtate.
"Angajatorul trebuia sa solicite la angajare adeverinte de la angajatorii anteriori privind numarul de zile de concediu medical din ultimele 12 luni, tocmai pentru a preveni situatii de genul celei de fata.
Medicul de familie nu are obligatia verificarii incadrarii concediilor medicale in perioada de 90 de zile.Dupa cum vedeti mai jos, obligatia este e angajatorului, care raspunde pentru plata eronata a indemnizatiilor."


Adeverinta de la locul de munca anterior am solicitat la angajare, dar angajatorul nu a specificat nici un nr de zile de concediu medical, deci nu se probeaza nici cu aceasta varianta.
Cat despre obligatia medicului de familie de a tine evidenta concediilor medicale, am facut precizarea in postarea anterioara.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile de concediu medical calendaristice pe adeverinta medicala ptr salariat 22.08.2009 22.08.2009 Buna ziua Va rog sa-mi spuneti cum este corect : Am solicitat societatii unde lucrez o adeverinta ptr medicul de familie cu nr de zile calendaristice ... (vezi toată discuția)
Adeverinta cu nr. de zile de incapacitate de munca in ultimele 12 luni SimonescuC SimonescuC Am o intrebare si va solicit sprijinul pentru aceasta: In temeiul OUG 158/2005 cu modificari si completari, respectiv art. 3 indice 1 litera \\\\\\"b\\\\\\" ... (vezi toată discuția)
Modificari legislative ordinul 15/2018; oug 99/2017 benji2018 benji2018 Legislatia domeniului prevede: - NORMĂ din 5 ianuarie 2018 de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile ... (vezi toată discuția)