avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 863 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Acte pentru somaj
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Acte pentru somaj

Buna seara,

Sunt in CCC 2 ani,urmand ca in Aprilie sa se implineasca 1 an si 11 luni.firma la care am lucrat a dat faliment,fiind preluata de un lichidator care la randul lui a predat actele catre alta firma.Acea firma refuza sa imi dea actele spunand ca necesita timp sa caute prin acte,acea predare fiind se pare prea recenta.Prin urmare sunt intr-un cerc vicios si birocratic in care este posibil sa pierd somajul pentru ca ar trebui sa bag dosarul cu 30 de zile inainte de expirarea acelui an si 11 luni.Mentionez ca tatal renunta de ultima luna.Unde ma pot duce sa obtin acele acte necesare pentru somaj,si ce ar trebui sa fac mai departe.

Cu stima,
Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:44, 11 Martie 2015
C.i.m. a incetat ? Daca da, cu ce data?

Potrivit art.8 alin.3 lit.a si b din HG nr.500/2011, coroborat cu art.34 alin.5 C.mun., la solicitarea scrisa a salariatului sau a unui fost salariat angajatorul este obligat sa ii elibereze acestuia:
a) copii ale documentelor existente in dosarul personal;
b) copii ale paginilor din registrul electronic care cuprind inscrierile referitoare la persoana sa si/sau un document care sa ateste activitatea desfasurata de acesta, durata activitatii, salariul, vechimea in munca, in meserie si in specialitate, astfel cum rezulta din registrul general de evidenta si din dosarul personal, in termen de cel mult 15 zile de la data solicitarii.

Refuzul angajatorului de a elibera copii dupa documentele prevazute la art. 8 alin. (3), solicitate de catre salariat constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 300 lei la 1.000 lei de catre ITM.

Ati depus o solicitare in scris la lichidator pentru a va elibera acele documente?
Buna ziua,

Cand am aflat ca firma a fost preluata de lichidator,am vorbit cu dansii sa imi elibereze acele acte,insa dansii au spus ca nu vor mai fi valabile,ca pentru dosarul de samaj vor trebui sa imi elibereze atunci recent. A sosit vremea sa bag actele si surpriza ca lichidatorul a dat mai departe altei firme actele.Nu am facut acea cerere,si imi este teamama ca va fi prea tarziu.Daca fac cererea acum , Acea adeverinta data de la somaj numai de dansii poate fi completata in acest caz? Mentionez ca eu sunt din Bucuresti si dansii din alta localitate,ma tem ca prin posta nu se rezolva nimic. Nu am fost anuntat de nimic cu privire la contractul meu.Nu am semnat nimic.Numai de la dansii as' putea obtine aceste acte?

Multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
angelica82, utilizator
Acele acte se pot obtine numai de la angajator sau de la detinatorii legali ai arhivei acestuia.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Firma in insolventa dogarumaria dogarumaria Firma la care am lucrat a intrat in insolventa in noiembrie 2014 .Se tot schimba lichidatorul judiciar iar salariatii nu si-au primit actele de incetarea ... (vezi toată discuția)
Dreptul la somaj - firma in insolventa Ariana2012 Ariana2012 Buna ziua! Va rog sa ma sfatuiti in rezolvarea urmatoarei probleme : situatia financiara a societatii la care lucrez s-a inrautatit, conducerea luand decizia ... (vezi toată discuția)
Din persoana calificata in necalificata Crina7 Crina7 Buna ziua! O persoana si-a dobandit calificarea in croi printr-un examen. Prin anii 90 calificarea era atasata se pare pe contractul individual de ... (vezi toată discuția)