avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Să schimbăm împreună legea Liberul acces la dosarul cauzei - cum justifici ...
Discuție deschisă în Să schimbăm împreună legea

Liberul acces la dosarul cauzei - cum justifici interesul legitim?

O persoana fizica solicita acces la un dosar.
Legea cere justificarea interesului legitim.

Art. 2, pct.9 alin.(2) In instanta, dosarele si registrele privitoare la activitatea de judecata sunt publice si pot fi consultate de orice persoana care justifica un interes legitim, precum si de ziaristi, cu respectarea ordinii si masurilor de asigurare a integritatii documentelor. (Hotarirea CSM nr. 277/2006 "Ghidul de bune practici")

In practica, cum justifici interesul legitim, astfel incit grefiera sau functionara de la arhiva sa iti permita accesul la dosar?

Faci cerere? Trebuie sa spui in scris ce doresti din dosar si din ce cauza?
Judecatorul aproba prin "prefigurarea" viitorului?

Definitia interesului legitim:
Legea 554/2004 art.2: interes legitim privat - posibilitatea de a pretinde o anumita conduita, in considerarea realizarii unui drept subiectiv viitor si previzibil, prefigurat.

Cum convingi referentul de la arhiva (primul cerber la usa justitiei) ca ai o "posibilitate" ... "in considerarea" unui "drept previzibil" "prefigurat" ?

Poate doar s-o chemi pe Baba Omida sa "prefigureze" viitorul.
Eu cred ca prin astfel de formulari ... solicitantul este in imposibilitate sa justifice interesul iar presedintele instantei in imposibilitatea de a refuza accesul.

Cum faceti voi in practica?

Nu-mi dati solutia momirii cerberului cu o cutie cu ciocolata sau cafele, ca pe astea le stiu si eu (dar nu le aplic).

Alberto Kurtyan
Cel mai recent răspuns: Radu Gabrian , Mediator 00:42, 19 Iunie 2009
numai cand esti parte in proces poti vedea doarele.
accesul la dosare dupa cum vedeti este restrictionat, de aceea avocatul poate cere ca datele referitoare la dosarul x sa nici nu fie trecute in dosarele ecris.
Am inteles.

Dar ce interes justifica accesul nelimitat si liber acordat ziaristilor?

Ei au acces nelimitat, neingradit, fara conditii, fara obligatii.
Mi se pare normal sa avem aceleasi privilegii.

Alberto Kurtyan
albertokurtyan a scris:

Am inteles.

Dar ce interes justifica accesul nelimitat si liber acordat ziaristilor?

Ei au acces nelimitat, neingradit, fara conditii, fara obligatii.
Mi se pare normal sa avem aceleasi privilegii.

Alberto Kurtyan

Stimate D-le Avocat,
Mie mi se pare normal ca ziaristii sa aiba tot atata acces cat au si celelalte persoane care nu isi pot preciza interesul legitim. Mi se pare corect ca acela care pune la dispozitie astfel de informatii presei,fara acordul partii sau partilor in cauza sa fie sanctionat cel putin administrativ,indiferent cine ar fi acesta.Presa se prevaleaza de liberul acces la informatii.Daca presa foloseste acest drept,mie "mi se pare normal sa aflu,domiciliul ziaristului,date despre sotie,parintii si copiii acestuia"Daca el are dreptul sa distorsioneze sau sa interpreteze informatii,astfel cum se petrece de cele mai multe ori,inclusiv din necunoasterea legii de catre jurnalisti sau din motive de clientelism,atunci in virtutea aceleiasi legi persoana"vatamata" de lipsa de profesionalim a gazetarului are"drepturile "mentionate mai sus sau are dreptul la orice alte traznai.Sa fim seriosi...daca reusim

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ma pot uita la declaratia sau la plagerea dintr-un dosar inchis? ssilviaa ssilviaa Pot sa ma uit la o declaratie sau la o plangere dintr-un dosar care a fost inchis din cauza ca acuzatorul si-a retras plangerea? (vezi toată discuția)
Subiect: liberul acces la dosarul cauzei - cum justifici interesul legitim? Albert Kurtyan Albert Kurtyan O intrebare fara raspuns de 5 ani: O persoana fizica solicita acces la un dosar. Nu este parte in proces. Legea cere justificarea interesului ... (vezi toată discuția)
Consultare practica tribunal aidu aidu Va rog mult sa ma ajutati: am depus la arhiva tribunalului cerere sa consult cateva hotarari pronuntate de tribunal in unele dosare. Functionarii de acolo au ... (vezi toată discuția)