avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... consultare practica tribunal
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

consultare practica tribunal

Va rog mult sa ma ajutati: am depus la arhiva tribunalului cerere sa consult cateva hotarari pronuntate de tribunal in unele dosare.
Functionarii de acolo au refuzat sa imi primeasca cererea, spunand ca nu am voie sa le primesc, daca nu sunt parte in dosarele respective.
Ceea ce imi pare vadit absurd, avand in vedere ca hotararile respective se pronunta in sedinta publica!!

Mi-am intemeiat cererea pe dispozitiile ART. 92 Regulam instantelor de judecata
(2) Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor.

Eu consider ca, avand calitatea de parte intr-un dosar anume, aflat pe rolul Tribunalului, am interes suficient de legitim sa consult practica Tribunalului in alte spete avand acelasi obiect cu dosarul in care sunt eu parte.
Altfel, cum ar ajunge vreodata vreun justitiabil sa dobandeasca acces la practica unei instante???

Va rog sa ma sfatuiti cum pot convinge sa imi dea curs cererii.
Cel mai recent răspuns: aidu , utilizator 11:57, 10 Decembrie 2014
dIN PUNCTUL MEU DE VEDERE NEAVAND CALITATEA DE PARTE IN DOSARELE RESPECTIVE NU LE PUTETI STUDIA,AVETI LA DISPOZITIE ALTE VARIANTE,CULEGERI DE PRACTICA PUBLICATE,suficiente site-uri pe net unde puteti gasi practica a instantelor respective etc.
Justific interesul legitim al accesului la aceste hotarari, pronuntate in sedinta publica, prin aceea ca dosarul in care sunt parte, aflat pe rolul Tribunalului , are acelasi obiect si in parte aceeasi parte intimata precum dosarele ale caror hotarari le solicit consultarea.
Astfel, conform disp. art. 92 alin.2 şi art. 21 din Regulamentul de ordine interioară al instantelor judecatoresti: Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă.

Se observa ca prevederea invocata nu limiteaza sfera persoanele care justifică un interes legitim strict la partile in acele dosare, altfel s-ar fi putut specifica in mod concret ca accesul este permis doar partilor in dosar.
In lipsa accesului la hotararile pronuntate in sedinta publica, prin intermediul serviciului de arhiva, niciun justitiabil nu ar mai avea vreodata acces la practica unei instante, ceea ce ar fi o ingerinta arbitrara si absurda in dreptul de aparare.
Tot in acest sens, conform prevederilor art. 26^5 din Regulamentul de ordine interioară al instantelor judecatoresti:
(1) Instanţele de judecată sunt obligate să completeze şi să actualizeze permanent portalul, prin publicarea propriei jurisprudenţe relevante, în condiţiile legii.
(2) Pe măsura asigurării resurselor necesare, obligaţia prevăzută la alin. (1) vizează toate hotărârile judecătoreşti care constituie informaţii de interes public, pronunţate ulterior.

Mentionez insa ca aceste documente nu se regasesc in sectiunea publica a sitului Tribunalului , la accesarea lor indicandu-se mesajul de eroare Nu există conţinutul electronic al documentului.
Dvs vorbiti din carti realitatea este de multe ori alta,ca practician al dreptului va pot spune ca am intalnit situatii absurde in care interpretarea normei legale se face de fel de fel de neaveniti,functionari la diverse institutii etc.Aveti posibilitatea formularii unei adrese catre presedintele instantei ,Minister Just,Csm dar din punctul meu de vedere va pierdeti timpul.Sunt site-uri jurindex,jurisprudenta.com unde gasiti mii de spete putand cauta chiar dupa instanta care le-a pronuntat,oricum chiar daca depuneti spete similare instanta nu este obligata sa le ia in considerare la pronuntare.
Pai tocmai asta e motivatia mea principala!
Eu pot sa vin cu 1001 spete si n-o sa le bage in seama.
Dar, tocmai, daca vin cu o speta pe care tocmai acelasi tribunal, tocmai acelasi judecator a dat o hotarare similara...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ajutor! mi-au respins cererea de studiu practica judiciara aidu aidu Am solicitat sa studiez unele hotarari de la mapa, ale unor spete similare cu a mea. Insa Curtea de Apel mi-a respins cererea, motivand ca nu sunt parte in ... (vezi toată discuția)
Vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei aidu aidu Intr-o zi, in timpul sedintei am observat mai multe spete care se asemanau dramatic cu speta mea. Prin urmare, consider in temeiul dreptului de acees la ... (vezi toată discuția)
Mi se va permite sã studiez un dosar în care nu am fost parte ºi care îmi trebuie pentru un referat? andyand andyand Am nevoie de un dosar incheiat sa studiez pt un referat,daca fac o cerere, nefiind parte mi se va permite?fac la arhiva?dar sa il xeroxez mi se va permite?????? (vezi toată discuția)