avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 685 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Procedura în faţa instanţei ... Ajutor! Mi-au respins cererea de studiu practica ...
Discuție deschisă în Procedura în faţa instanţei civile - reguli, acte, termene, căi de atac

Ajutor! Mi-au respins cererea de studiu practica judiciara

Am solicitat sa studiez unele hotarari de la mapa, ale unor spete similare cu a mea. Insa Curtea de Apel mi-a respins cererea, motivand ca nu sunt parte in dosarele respective :)
conform disp. art. 92 alin. (2) din Regulamentul de ordine interioară al instantelor judecatoresti: Dosarele şi evidenţele instanţei privitoare la activitatea de judecată pot fi consultate de persoanele care justifică un interes legitim, cu respectarea ordinii de solicitare şi a măsurilor de asigurare a integrităţii documentelor. Cererea cu datele de identificare ale solicitantului se aprobă de persoana care coordonează activitatea compartimentului arhivă.
Mai departe, la alin. (7) se mentioneaza: Persoanele care efectuează studii şi cercetări în folos propriu sau în interes de serviciu au acces la mapele de hotărâri ale instanţei, pe baza solicitării personale, în condiţiile legii.
Se observa ca prevederea invocata nu limiteaza sfera persoanelor care justifică un interes legitim strict la partile in acele dosare, altfel s-ar fi putut specifica in mod concret ca accesul este permis doar partilor in dosar.
In lipsa accesului, prin intermediul serviciului de arhiva, la hotararile pronuntate in sedinta publica, niciun justitiabil nu ar mai avea vreodata acces la practica unei instante, ceea ce ar fi o ingerinta arbitrara si absurda in dreptul de aparare.

Cum fac sa ii conving sa imi dea acces la mapa cu hotarari????

Alte discuții în legătură

Consultare practica tribunal aidu aidu Va rog mult sa ma ajutati: am depus la arhiva tribunalului cerere sa consult cateva hotarari pronuntate de tribunal in unele dosare. Functionarii de acolo au ... (vezi toată discuția)
Vreau sa consult un dosar aflat pe rolul instantei aidu aidu Intr-o zi, in timpul sedintei am observat mai multe spete care se asemanau dramatic cu speta mea. Prin urmare, consider in temeiul dreptului de acees la ... (vezi toată discuția)
Mi se va permite sã studiez un dosar în care nu am fost parte ºi care îmi trebuie pentru un referat? andyand andyand Am nevoie de un dosar incheiat sa studiez pt un referat,daca fac o cerere, nefiind parte mi se va permite?fac la arhiva?dar sa il xeroxez mi se va permite?????? (vezi toată discuția)