avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 566 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Uzucapiune
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Uzucapiune

Bună!
Folosesc(familia mea) un teren (ca teren agricol) de imediat după revoluție, teren care a aparținut unui frate de a lui străbunicul care nu a avut copii, dar acest teren părinții mei nu s-au grăbit să îl revendice în perioada retrocedărilor și deci pe acest teren nu s-a eliberat nici un titlu de proprietate, iar la primărie la registrul agricol apare ca nerevendicat de nimeni.
Între timp prin mărirea suprafeței de intravilan a comunei acest teren a trecut și el în intravilan.
Eu aș dori să mă pun în regulă cu actele acestui teren, fiind îndrumat de un notar că ar fi mai indicat să solicit în instanță întabulare prin legea uzucapiune, întrucât aș îndeplini aceste condiții.
Am consultat un avocat care ma informat că va trebui să căutăm rudele colaterale ale acestuia și să le chemăm în judecată pentru acest lucru.
O parte din rudele colaterale le cunosc și probabil se vor opune întrucât terenul dacă acum a trecut și în intravilan și bineînțeles că valoarea acestuia este crescută!
Mi s-a solicitat de către domnul avocat o schiță a terenului pentru instanță, care bineînțeles costă și aș dori să știu care sunt șansele de reușită într-o astfel de situație în cazul în care celelalte rude se opun, pentru a nu face cheltueli inutile?
Menționez că am și martori care atestă folosire terenului de către subsemnatul!
Va mulțumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: bvlucretiu , utilizator 09:32, 24 Noiembrie 2018
~ Conținut șters la cerere ~
1 din 1 utilizatori consideră
acest răspuns util
Singura modalitate ptr.dvs. de a obtine un drept de proprietate in acest caz,deoarece nu ati revendicat terenul in termenul legal de reconstituire a dreptului de proprietate este sa folositi procedura uzucapiunii.Intrucat posesia dvs.a inceput in anii '90 asa cum scrieti,d.p.d.v. al dreptului material aplicabil se vor aplica prevederile vechiului Cod Civil( Codul Civil 1865),in virtutea art.6 din Noul Cod Civil si art.82 din Legea nr.71/2011 privind punerea in aplicare a Legii nr.287/2009(Noul Cod Civil).In ce priveste modalitatea practica procesuala si procedurala va trebui sa urmati procedura prevazuta de art.1049-1052 NCPC(Procedura privitoare la inscrierea drepturilor dobandite in temeiul uzucapiunii).Dupa cum observati,aceste indrumari au un caracter pur teoretic si orientativ,va trebui sa va adresati unui avocat ptr.obitnerea dreptului de proprietate pe cale de uzucapiune .Acest topic si site nu se pot subsitui unui avocat ptr.promovarea unei actiuni in justitie,scopul este de a va da o minima orientare si sprijin.
Atata vreme cat a fost exercitata o posesie utila, continua, publica, sub nume de proprietar sunt intrunite conditiile pentru a fi promovata o actiune in vederea constatarii uzucapiunii ( mod originar de dobandire a dreptului de proprietate ).

Practic, uzucapiunea reprezinta o sanctiune impotriva proprietarului nediligent, care nu si-a exercitat atributele dreptului de proprietate, posesia si folosinta fiind exerciate de catre o terta persoana.( posesia trebuie sa fie utila , neviciata).


Pentru a fi constata uzucapiunea , este necesar sa fie demonstrata, prin martori , posesia de 30 de ani, neviciata ( viiciile posesie fiind clandestinitatea, violenta, discontinuitatea ).


Prin declaratiile de martor se va atesta faptul posesiei indelungate, se va atesta faptul ca limitele terenului nu au comportat modificari, si, de asemenea, nu a existat niciun litigiu, cu privire la imobilul al carei drept de proprietate se solicita a fi dobandit.


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .



Potrivit art. 82 din Legea 71/2011, pentru cazurile in care posesia a inceput inainte de data intrarii in vigoare a noului Cod civil, sunt aplicabile dispozitiile referitoare la uzucapiune in vigoare la data inceperii posesiei.

Dispozitiile art. 930-934 din Noul Cod civil referitoare la uzucapiunea imobiliara se aplica numai in cazurile in care posesia a inceput dupa data intrarii in vigoare a acestuia.



Succes.


Stoica Ioana a scris:


Se va proceda la evaluarea si la identificarea terenului, printr-o expertiza tehnica .


Deci o să fie necesară întocmirea unei schiţe înainte de întocmirea dosarului?

Vă mulţumesc pentru multitudinea de răspunsuri!
Bună!
Am revenit cu noi informații pe care le am referitor la acest caz și anume am procedat împreună cu domnul avocat la întocmirea dosarului pentru obținerea dreptului de proprietate prin uzucapiune, am ajuns până la faza de achitare onorariu plus taxa de timbru, urmând să se deschidă procesul însă într-un termen relativ scurt am fost contactat de către domnul avocat care mi-a solicitat renunțarea la procedură (cel puțin temporar spunea domnia sa) pentru motivul că se informase referitor la cazuri similare și că s-ar pierde procese pe bandă motivat fiind faptul că dacă în același număr topografic se află și alte terenuri pentru care s-au eliberat titluri de proprietate, tot acel număr topografic este la dispoziția comisiei pentru aplicare a legii fondului funciar pentru retrocedări și că deocamdată nu avem șanse de obținere de rezultate favorabile și care mi-a returnat și contravaloarea onorariului și mi-a fost predat și întreg dosarul cu toate documentele respective!
Nu știu ce să mai înțeleg și mai mult nu știu cum aș putea să duc la capăt punerea în legalitate a suprafețelor de teren pe care le dețin și le lucrez imediat de la revoluție!
Poate mă ajută cineva de specialitate cu un sfat!
De la cineva care lucrează la oficiul de cadastru mi-s-a spus că dacă aș avea înțelegere în primărie problema s-ar putea rezolva chiar și fără instanță!
Nu mai înțeleg nimic și nici nu mai știu pe care cale să o iau!
Aștept un sfat, pentru care vă mulțumesc anticipat!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Titlu de proprietate cadrianacarmen07@gmail.com cadrianacarmen07@gmail.com Cum pot obține titlu de proprietate pe terenul din jurul casei pt.care tatăl meu care este decedat nu a făcut cerere cf.legilor fondului funciar.Precizez ca ... (vezi toată discuția)
Uzucapiune marin 33 marin 33 Buna ziua! Dupa decesul mamei mele(2006) si al tatalui meu(2009) am obtinut ca unic mostenitor Certificatul de mostenitor.Cineva imi contesta dreptul ... (vezi toată discuția)
Acte casa batraneasca bassmafya17 bassmafya17 Buna ziua,am urmatoarea problema: Vreau sa fac cadastru si intabulare pt o casa ce nu are niciun act in momentul de fata.casa a fost a bunicilor mei iar acum ... (vezi toată discuția)