avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 971 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Contabilitate - partida simplă ... ANAF - contributii sanatate
Discuție deschisă în Contabilitate - partida simplă şi obligaţii fiscale declarative pentru PFA, II, AF

ANAF - contributii sanatate

Buna ziua!

Lucrez ca persoana fizica autorizata si, pana in acest moment, nu am primit pentru anul 2015 decat decizia de impunere pentru pensii. Deoarece urmeaza sa fac niste investigatii medicale la un spital de stat care imi solicita dovada achitarii contributiilor la sanatate, am sunat azi dimineata la ANAF sa intreb cum trebuie sa procedez. Mi s-a spus ca ma pot prezenta la ghiseele de plati de la ANAF pentru a plati contributia la sanatate in baza platilor efectuate anul trecut urmand ca, atunci cand imi va sosi decizia de impunere pe 2015, sa platesc, daca va fi cazul, o diferenta.
Am fost la ANAF si am platit contributiile pe pimul trimestru (impozit, cas, cass) si contributiile la sanatate si pe urmatoarele trei trimestre pentru a evita ceea ce am patit anul trecut si anume sa figurez in sistemul casmb ca neasigurata in perioada de trecere dintre trimestre, atunci cand se fac actualizarile de date.
Am solicitat sa mi se treaca pe chitanta lunile pentru care am platit contributia la sanatate. Am fost plimbata de la un ghiseu la altul, vorbindu-mi-se fie mai frumos fie mai urat dupa cum s-a priceput fiecare. Am fost chiar trasa la raspundere ca am platit prea putin desi nu eu am solicitat sumele de plata si desi am aratat decizia de impunere din 2014.
In cele din urma am fost sa discut cu seful care mi-a spus ca sistemul nu permite trecere lunilor pentru care au fost efectuate platile pe chitante si ca nu sunt singura in aceasta situatie.
Acum sunt posesoarea unei chitante pe care figureaza ca azi am platit contributia la sanatate fara a se specifica pentru ce perioada... o luna, doua luni, un an, cat? Inteleg ca daca aceasta chitanta va fi sau nu luata in considerare de cei de la spitalul unde urmeaza sa merg ramane la latitudinea lor... Si mai inteleg ca este posibil ca, daca nu o accepta, sa ma aflu in situatia de a nu putea beneficia de investigatiile de care am nevoie desi am platit contributiile la sanatate...
As vrea sa stiu daca refuzul de a-mi trece pe chitanta perioada pentru care am platit contributia la sanatate este legal sau nu...

Va multumesc!
Ultima modificare: Miercuri, 11 Martie 2015
c_maria, utilizator
Cel mai recent răspuns: c_maria , utilizator 16:03, 12 Martie 2015
Nu este legal, iar anaf face abuzuri pentru ca poate sa le faca si pentru ca nu il trage nimeni la raspundere, doar el (anaful) ii trage pe altii (adica pe contribuabilii corecti, caci evazionistii lipsesc la apel). In concret va raman deschise calea reclamatiilor administrative si mai apoi calea contenciosului daca prin reclamatia prealabila nu se rezolva. Nu ati verificat daca aveti card de sanatate?
Va multumesc pentru raspuns!
Am card de sanatate activat la medicul de familie. Doar ca cei de la spital mi-au solicitat si: bilet de trimitere, buletin si dovada achitarii contributiilor la sanatate. O sa incerc sa merg cu ceea ce am si sa vad ce se intampla. Daca ma trimit inapoi la ANAF o sa apelez la solutiile pe care mi le-ati mentionat. Ati putea sa imi spuneti reclamatia administrativa unde se inregistreaza? Tot la ANAF? Inca mai sper sa nu fie cazul sa ajung pana acolo.
Aveti la indemana:
FORMULAR PENTRU ASISTENŢĂ,
[ link extern ] /
FORMULAR PENTRU SESIZĂRI,
[ link extern ] /
RECLAMATIE ADMINISTRATiVA, modele de mai jos sau tastati in google "reclamatie administrativa anaf" (desigur le completati adaptate situatiei dvs.)
[ link extern ]
sau
[ link extern ]
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
trandafir2, moderator
Va multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata cass? Cristi2015 Cristi2015 Urmatoarea situatie: PFA infiintat in 2011. Nu mai lucrez pe nicaieri. Pe 2011 si 2012 am completat la Casa de Sanatate acele formulare pentru plata ... (vezi toată discuția)
Plata contributii sociale pfa in urma obtinerii calitatii de salariat DianaO DianaO Buna ziua, Va rog frumos sa ma ajutati, pe cat posibil, cu urmatoarea problema: La inceputul anului 2013 sotul meu a deschis un PFA. A primit de la ANAF ... (vezi toată discuția)
Pfa neclaritati MrDerpson MrDerpson Salut, Saptamana trecuta am primit de la onrc certificatul de inregistrare pentru PFA CAEN 7022 activitati de consultanta pentru afaceri si ... (vezi toată discuția)