avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 523 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Stimulent insertie si indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Stimulent insertie si indemnizatie crestere copil

Buna ziua,

ma aflu in urmatoarea situatie total neplacuta si am nevoie de ajutorul dvs.
Primul copil nascut in data de 08.08.2013 si concediu de crestere copil pe 1 an de zile. S-a intors mai devreme de 12 luni la munca si beneficiaza de stimulentul de insertie de 500 ron din luna august 2014 pana in prezent (din cate stiu comform legislatiei pana ce copilul implineste 2 ani!). In data de 27 nov 2014 s-a nascut bebe 2 si tot la fel s-a optat pentru concediu de 1 an de zile.

Situatia intervine acum cand am depus dosarul de indemnizatie si am primit informatia ca stimulentul de insertie ce se acorda pana la varsta de 2 ani la primul bebe se pierde penteu ca "nu merge in paralel" cu indemnizatia pentru al doilea bebe.

Am reusit sa citesc cateva legi pe net care fac referire la cele doua spete dar nu am reusit sa deduc decat ca ele nu se anuleaza reciproc.
Va rog sa ma ajutati cu un raspuns la aceasta situatie.

Multumesc,
Nicolae Raducu
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 19:07, 11 Martie 2015
Asa este, OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor nu precizeaza ca se poate cumula stimulentul de insertie pentru primul copil cu indemnizatia pentru concediul crestere copil pentru al oilea copil (CCC2).
Deci chiar daca sunt lucruri separate alocate individual pentru situatii diferite, pentru ca legea nu precizeaza ca se pot cumula sau ca nu se cumuleaza... interpretarea este ca nu se pot cumula? Daca fac o sesizare la forurile superioare pentru ca legea este neclara am vreo sansa de castig? Mie mi se pare totusi un abuz!
Puteti depune o sesizare la ANPIS - Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială - sa vedeti ce va raspund.
E-mail: anps@prestatiisociale.ro
1. In raspunsul meu precedent poate ca nu m-am facut inteles.

2. Iata ce precizeaza Normele de aplicare a OUG 111/2010 privind concediul si indemnizatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 8.
(1) În cazul în care persoana îndreptãţitã, beneficiarã a concediului şi a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului sau, dupã caz, a stimulentului de inserţie, pânã la împlinirea de cãtre copil a vârstei de un an sau 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap, naşte în aceastã perioadã unul sau mai mulţi copii ori se produce o nouã situaţie dintre cele prevãzute la art. 8 alin. (2) din ordonanţa de urgenţã, aceasta, la finalizarea concediului sau, dupã caz, a dreptului la stimulentul de inserţie, acordat pentru copilul anterior, opteazã, pe baza unei noi cereri, pentru unul dintre drepturile prevãzute la art. 2 alin. (1), respectiv art. 7 din ordonanţa de urgenţã. Pentru continuitatea acordãrii drepturilor, cererea trebuie sã fie depusã cu 60 de zile înaintea împlinirii de cãtre copilul anterior a vârstei de 1, 2 sau 3 ani, în cazul copilului cu handicap, sau în termen de maximum 30 de zile de la aceastã datã. În cazul în care se depãşeşte acest termen, drepturile vor fi acordate de la data depunerii cererii.
...

3. Asadar beneficiati de stimulentul de insertie pentru primul copil pana acesta implineste 2 ani dupa care optati pentru indemnizatia pentru CCC2 sau tot pentru stimulentul de insertie pentru al doilea copil.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Stimulent de insertie claudia.streanga claudia.streanga Buna ziua. As avea si eu cateva intrebari legate de acest stimulent de insertie, care se ofera mamelor ce revin la job, pana ce copilashul implineste 1 an. ... (vezi toată discuția)
Concediu de paternitate Mikutzu Mikutzu Buna ziua. - Sunt angajat de 5 ani de zile... - Am un copil de 1 an si 3 luni si sotia mea a optat pentru concediu de maternitate pe 2 ani... - In mai putin ... (vezi toată discuția)
Ccc2 rujulets rujulets Buna seara! Eu sunt in CCC pana in 12 feb 2015,intre timp o sa mai vin un bebe, undeva in luna octobrie 2014.Ce acte trebuiesc depuse pt CCC2? Si as vrea sa ... (vezi toată discuția)