avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 955 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Probleme asociatie de locatari
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Probleme asociatie de locatari

Buna seara. Locuiesc intr-un bloc de 5 ani. In acest timp , am achitat listele de plata fara a verifica nimic din ce este inscris pe ele,dar cineva din familie s-a uitat o data pe lista si a zis ca platim enorm la apa , asa ca am inceput sa ma uit. Intr-adevar , apa reprezenta 1/3 din total cheltuieli. Mentionez ca de cand stau in bloc,am citit apometrele doar de cateva ori, in rest ni s-a spus ca se pune ceva estimativ . Am zis ok, m-am gandit ca se regleaza de fiecare data cand dau citire. M-am inselat, nu se regla nimic. Acum doi ani, in timp ce inlocuiam un dulap in baie, un apometru a fost atins si a picat sigiliul. Am chemat administratorul sa citeasca apometrele si i-am zis ca o sa chem o firma autorizata sa le schimbe , ceea ce am si facut a doua zi si i-am dat si o copie dupa procesul verbal de inlocuire. Bun. Acum de cand cu remarca cu privire la consumul de apa , i-am spus administratorului ca vreau sa-i dau citirea apometrelor sa putem face o regularizare. Mi-a zis ca doar la inceputul lunii , am zis ok si sa-mi zica si mie ultimul index pe care il are. A zis ca nu are , ca el pune estimativ si ca oricum nu era in regula de cand statea fostul proprietar aici. N-am inteles ce vroia sa zica avand in vedere ca atunci cand m-am mutat , s-au citit apometrele. M-am dus acasa si am inceput sa fac niste calcule. El ne pune 10 mc/luna apa rece si 10 mc/luna apa calda. Noi consumam cam 3. M-am dus sa-i arat o "regularizare" de cand m-am mutat si una de cand am schimbat apometrele, dar a zis ca el nu poate regulariza nimic . Sa-i dau citire si doar pentru luna viitoare imi pune cat am consumat. Chiar nu mai pot face nimic in sensul asta ? Ce ar trebui sa contina tabelul in cauza ? Exista undeva in lege un minim de continut ? Eu as putea sa calculez singura , dar nu stiu nimic din ce inseamna cheltuieli (fact de apa, gaze, gunoi, salarii), lista nu afiseaza si asta. Plus de asta, salariul ingrijitorului este calculat la nr de persoane, nu pe cota indiviza. Cand am intrebat de sedinte (aveam niste nemultumiri in legatura cu construirea unei "cabine" pentru femeia de serviciu in scara blocului , la accesul in beci) , mi s-a spus ca nu se fac, decat atunci cand este nevoie. Avem presedinte, avem administrator, cred ca avem si cenzor (listele sunt semnate in dreptul cenzorului), dar eu nu inteleg in baza a ce functionam daca nu suntem asociatie de proprietari ... Cine este angajatorul in cazul ingrijitorului, administratorului ? As vrea sa fac o reclamatie la presedinte, credeti ca as mai putea rezolva ceva ? Sau aveti alte sugestii ? Multumesc. Scuze pentru roman.
Cel mai recent răspuns: RoxanaCAR , utilizator 23:12, 12 Martie 2015
Din ultimul mesaj inteleg ca ati acceptat situatia pentru trecut dar vreti ca de acum inainte sa vi se treaca la plata apa conform apometrelor.
Iar acest lucru se va intampla asa cum tot dumneavoastra ne spuneti in primul mesaj:
RoxanaCAR a scris:
Sa-i dau citire si doar pentru luna viitoare imi pune cat am consumat

Asadar dati indexul luna de luna si se va stabili consumul de apa prin diferenta.
Pentru restul problemelor mai vorbiti cu vecinii si aflati care sunt in comitet, cine este presedinte s.a.m.d.
Indiferent ca este asociatie de proprietari ori de locatari, tot dumneavoastra proprietarii (daca sunteti proprietar) sunteti cei care trebuie sa va organizati, sa va alegeti oamenii.. si puteti apela la serviciul asociatii de proprietyari din cadrul primariei pentru a va sprijini sa va gestionati corect.

In cazul in care , chiar daca dumneavoastra dati consumul lunar si vi se vor introduce consumuri exagerate puteti face o reclamatie la primaria sectorului de care apartineti .
Am inteles cum imi va calcula el de acum apa daca ii dau index, pe mine ma intereseaza sa contest tabelul si pentru celelalte nelamuriri. Gen rubrica "cheltuieli" ce inseamna, impartirea salariului ingrijitorului pe nr de persoane, etc. Pe de alta parte, nu vreau banii inapoi , sa zicem ca e doar vina mea, dar acesti bani nu ar trebui sa se regaseasca pe plus in asociatie in fiecare luna sau intr-un fond ? Ma gandesc ca s-ar putea face ceva cu ei prin scara, nu ? E vorba de cateva mii de lei totusi doar de la mine... Am vorbit cu anumiti vecini, stiu cine e administratorul si presedintele, insa mai mult nu zic ,dau din umeri. Toti stau de mult in bloc si sunt relativ prieteni , noi suntem mai noi. Eu stiu in mare cam ce trebuie sa ne transformam in asociatie de proprietari insa mi s-a zis ca e "complicat" si "nu se vrea', n-am inteles de ce. Voi merge la o discutie cu presedintele si o sa incerc sa aflu mai multe, insa vroiam sa ma "documentez" putin inainte si sa inteleg ce e ok si ce nu. N-am reusit inca sa inteleg care e faza cu asociatia de locatari. Daca ele nu s-au transformat in asociatii de proprietari , sunt in ilegalitate ? In baza a ce administratorul e administrator, presedintele e presedinte, etc. Adica daca maine eu nu mai platesc, cine ma trage la raspundere si in baza a ce ? Stiu ca sunt blocuri (mai mici, e adevarat) care se gestioneaza singuri, nu au asociatie, dar se intalnesc , discuta , stabilesc,etc. De 5 ani de cand stau eu, nu s-a facut aici nici o sedinta. Multumesc tuturor pentru raspunsuri.:)
Conform legislatiei, asociatiile de locatari trebuie sa se transforme in asociatii de proprietari. Dar pana cand se transforma, acestea functioneaza pentru ca au fost infiintate legal. Dar activitatea acestora trebuie sa se desfasoare conform legii 230/2007. Asa ca si acestea trebuie sa tina adunari generale, sa aleaga presedinte, comitet... Pentru sprijin apelati la serviciul asociatii de proprietari/locatari din cadrul primariei.
Multumesc frumos. Asta ma interesa. Deci tot dupa legea 230-2007 trebuie sa functioneze.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Administratorul reproseaza consum mic de apa hadelina hadelina Buna seara, problema mea este lagata de administratorul blocului care imi reproseaza ca am consum prea mic de apa, mentionez ca locuim 2 persoane in ... (vezi toată discuția)
Consum pausal adela c adela c buna. problema mea este urmatoarea: In luna ianuarie cand s-a citit contorul la apa nu am fost gasita acasa(luna in care se si platea taxa de citire), ... (vezi toată discuția)
Consumul pausal Cristea  Adriana Cristea Adriana Buna, ziua, Problema este urmatoarea: Unei vecine i s-a pus, pentru ca nu a permis accesul in casa al administratorului pentru citirea contoarelor de apa, ... (vezi toată discuția)