avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 908 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Daca faci sau nu parte din asociatie
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Daca faci sau nu parte din asociatie

Va rog sa imi spuneti daca o scara venita noua in asociatie, prin acordul tacit al proprietarilor (fara acordul prin semnatura), trebuie inregistrata la judecatorie?
Adica la judecatorie trebuie sa existe inregistrate toate scarile care fac parte din asociatie sau doar cele care au constituit asociatia, restul fiind inscrise in anexa la acordul de asociere, si atat.
In baza cererii ulterioare, un proprietar devine membru, doar la scarile care sunt inregistrate la judecatorie, ?
Cel mai recent răspuns: Adriantot , moderator 19:35, 12 Martie 2015
Trebuie inregistrata la judecatorie.
Membru este proprietarul, conform legii, la asociatia care si-a dobandit personalitatea juridica la judecatorie.
Cand o scara intreaga adera la o asociatie din acelasi condominiu trebuie sa existe acordul scris al proprietarilor in AG al ambelor entitati - si al celor care primesc in proportie de 2/3, si al celor care vor sa adere in proportie de 50% +1.

Se actualizeaza acordul de asociere al asociatiei deja infiintate prin adaugarea apartamentelor nou-venite.

Proprietarii nou-veniti trebuie sa semneze statutul si acordul de asociere, iar presedintele asociatiei prezinta noile modificari la judecatorie.
Iata ce prevede Legea 230/2007 de infiintare, organizare si functionare a asociatiei de proprietari:
Art. 8. - (1) Pentru modificarea sau completarea statutului ori a acordului de asociere este necesar acordul a cel putin 2/3 din numarul proprietarilor membri ai asociatiei de proprietari.
(2) Orice modificare sau completare se inregistreaza la judecatoria care a emis incheierea judecatoreasca de infiintare, fara alte formalitati.


Un proprietar apartine cu proprietatea sa si cu cota-parte indiviza a sa de proprietatea comuna a scarii unde locuieste.
Aderarea unei scari la o asociatie deja constituita, asa cum s-a spus, se face numai prin incheiere judecatoreasca si e posibil prin doua metode:
1. modificarea statutului si acordului ceea ce necesita acordula a 2/3 din proprietari
2. infiintarea unei alte asociatii ceea ce necesita acordul a 50%+1
Iata ce prevede HG 1588/2007:
Art. 8. - (1) Cererea pentru dobândirea personalităţii juridice a asociaţiei de proprietari împreună cu statutul, acordul de asociere şi procesul-verbal al adunării generale de constituire se depun şi se înregistrează la organul financiar local în a cărui rază teritorială se află clădirea.
(2) Statutul si acordul de asociere se întocmesc în baza Legii nr. 230/2007.
(3) Acordul de asociere trebuie să conţină:
a) adresa şi individualizarea proprietăţii individuale, potrivit actului de proprietate;
b) numele şi prenumele tuturor proprietarilor;
c) descrierea proprietăţii, cuprinzând: descrierea clădirii, structura clădirii, numărul de etaje, numărul de apartamente structurate pe număr de camere, numărul spaţiilor cu altă destinaţie decât aceea de locuinţă, suprafaţa terenului aferent clădirii;
d) enumerarea şi descrierea părţilor aflate în proprietate comună;
e) cota-parte indiviză ce revine fiecărui proprietar din proprietatea comună.

Asadar daca in actele de infiintare ale asociatiei exista datele a doua scari, cu 50 de apartamente, cu numele, cotele indivize, etaje..., prin marirea asociatiei cu inca o scara, obligatoriu se vor modifica aceste date cuprinse in statut si acord. Iar modificarea statutului si acordului (acte de constituire) se face numai prin Judecatorie.
Recomand metoda a 2-a: infiintarea unei noi asociatii.
Ultima modificare: Joi, 12 Martie 2015
Adriantot, moderator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Inscrierea unui proprietar in asociatia de proprietari praporgescu praporgescu Legea 230/2007 Art. 7. - Înscrierea ulterioară în asociaţia de proprietari a proprietarilor care nu au fost prezenţi la adunarea generală de constituire ... (vezi toată discuția)
Drept de vot in adunarea generala Monitulescu Monitulescu Buna ziua, Imi poate spune cineva in ce masura pot conta voturile in cadrul Adunarii Generale si daca proprietarii pot fi alesi in structurile de conducere ... (vezi toată discuția)
Act aditional la acord de asociere asociatie de proprietari carmenalinamihai carmenalinamihai buna ziua, pt cei care doresc sa [b]devina membri ai unei asociatii de proprietari [/b]inteleg ca trebuie semnat un [b]act aditional la acordul de asociere al ... (vezi toată discuția)