avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 324 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Certificat de mostenitor
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Certificat de mostenitor

Buna ziua,
de curand (27.02.2015), fostul sot a decedat , in urma casatoriei a rezultat un copil major acum, care este si singurul sau copil.
Fostul sot nu a detinut bunuri imobile (case sau masini pe numele sau ). Din ceea ce cunoastem a avut depozite bancare . Copilul doreste sa intre in posesia banilor.
Am notificat banca printr-o adresa ca este decedat si sa nu elibereze sume.Nu detinem certificatul de deces si primarul comunei ne-a promis ca ne va da un duplicat .
Fostul sot nu a detinut case, insa locuia si gospodarea in fosta casa parinteasca.
Provine dintr-o familie cu 10 frati (acum in viata 8) , la moartea mamei lor (inainte de 1992) toti fratii au renuntat la partea lor insa fostul sot nu a facut succesiunea, in 1993 a murit si tatal fostului sot insa fratii nu au facut nici renuntarea la partea lor si nici succesiunea dupa tatal lor, insa in fata fostului sot toti declarau ca ii va ramane lui casa , acesta ingrijindu-se pe perioada vietii de parintii sai si de cele crestinesti ulterior.
Fostul sot a gospodarit , modernizat si extins locuinta, insa la moartea sa nu era nimic pe numele sau. Acum o parte din frati nu mai vor sa cedeze, valoarea fiind alta mult mai mare.
Copilul sau , care este unicul mostenitor doreste sa obtina un certificat de mostenitor a sumelor ce le detinea tatal sau acestea fiind generate de tatal sau personal din munca sa in timpul vietii. Iar daca fratii tatalui vor decide sa faca succesiunea sa poata participa la succesiune in calitate de mostenitor al tatalui sau in baza certificatului de unic mostenitor obtinut.
Dorim sa stim daca se poate face numai succesiunea banilor (acestia fiind tot ce detinea) cu duplicatul certificatului de deces si ce este necesar sa intreprindem in acest sens, numai pentru a intra in poasesia banilor.
va multumim.
Cel mai recent răspuns: ContSters349035 , utilizator 14:01, 18 Martie 2015
Pe defunct il va mosteni doar fiul sau. Fratii defunctului sunt indepartati de la mostenirea defunctului de catre fiu.
Fiul poate cere dezbaterea succesiunii la orice birou notarial de la ultimul domiciliu al decedatului.
Notarul va va explica procedura, acte, etc.
Fiul va obtine un certificat de mostenitor in care ar trebui sa apara sumele de bani.
In baza acelui certificat va avea acces la depozitele bancare.
Cu casa va fi mai dificil. Sa fie foarte atent si prudent in relatia cu unchii/matusile, sa nu incheie cu ei niciun fel de act fara sa se consulte cu un avocat!
Am incercat sa obtinem duplicat (de la primaria comunei respective ), a certificatului de deces, nu ne-au dat , pur si simplu sustin ca l-au dat unui frate. Am solicitat si Anexa 24 si Certificat fiscal privind datoriile la taxele locale. Anexa 24 ne-au spus ca o vor inainta corpului notarilor publici ca de acolo va fi repartizata unui notar care ne va cita sa mergem sa o ridicam, certificatul de la taxele locale ni l-au dat .Pentru Certificatul de deces ne-au spus sa il actionam in instanta pe cel ce l-a ridicat sau sa ii facem plangere la politie. Am vorbit la notar daca poate solicita prin "uz organ de stat", si ne-a spus ca nu. Ce putem intreprinde in continuare?

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Duplicat certificat deces dobi dobi cum pot sa obtin duplicat al unui certificat de deces?Fostul meu sot(cu care am un copil) a decedat.Actuala sotie(vaduva) nu vrea sa-mi dea copie a ... (vezi toată discuția)
Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul ... Bianca_Livia Bianca_Livia Buna ziua, in cazul unei succesiuni aproape succesive, decesul fiului, decesul mamei, fiul necasatorit si fara copii, mama divortata de tatal fiului de multi ... (vezi toată discuția)
Cont bancar persoana decedata mihai3434 mihai3434 Buna ziua Recent a decedat tatal meu si vrem sa facem succesiunea. Fratele meu stia de existenta unui cont bancar. Am inteles ca notarul poate trimite cereri ... (vezi toată discuția)