avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1309 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Cont Bancar
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Cont Bancar

Buna ziua
Va rog sa ma lamuriti daca urmatoarea situatie poate fi calificata ca o solicitare abuziva de date cu caracter personal.

De mai multe luni o federaratie incearca sa obtina un cont la o banca in cadrul Pachetului Comunitate pentru ONG-uri. Federatia este infiintata recent si a depus la banca toate acte solicitate. Luni de zile mai tarziu, se cere in plus un extras de la registrul national ONG care contine toate datele despre asociatiile din federatie.

Dupa ce extrasele sunt depuse urmeaza un mail in care se spune :
"Pentru deschiderea contului, trebuie sa recompletam declaratia beneficiarului real si va rog sa transmiteti copii dupa CI-urile membrilor fondatori de la ONG-urile componente ale Federatiei"


Avand in vedere ca beneficiarul real este o persoana juridica si membrii fondatori ai ONG-urilor nu au nici o relatie cu Banca si contul Federatiei, se poate califica aceasta solicitare ca un abuz?
Cel mai recent răspuns: radumititean , utilizator 20:22, 20 Aprilie 2015
Legislatia este neclara, pentru ca a omis situatia ONG-urilor. Fiecare banca interpreteaza cum ii vine ei prevederea din legislatie ref cunoasterea beneficiarului real, concept care la un ONG care activeaza in beneficiu public este un nonsens. Majoritatea bancilor cer copia CI a fondatorillor si ii considera pe acestia ”beneficiar real” desi adesea e o aberatie raprotat sa scopul si obiectivele si mijloacele asociatiei... Dar fiecare banca face cum vrea si cere acte care mai de care, nu e ceva ilegal, pur si simplu daca vi se par ce cer aberatii - si multe chiar cer - adresati-va altei banci, ca e un domeniu concurential.... Nu poti opri bancile sa piarda potentiali sau existenti clienti prin pretentii nejustificate ref. acte sau prin conditii contractuale neatractive...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Constituirea unei federatii in temeiul og 26/2000 Costel Is Costel Is La constituirea unei federatii, in temeiul OG 26/2000, participă, ca membri fondatori, 10 asociatii. dat fiindca exista o diversitate de oprinii, va rugam pe ... (vezi toată discuția)
Modificare act constitutiv ong mihadari mihadari Buna ziua.am un ong.am cerut catre judecatorie sa mi se modifice actul constitutiv prin eliminarea cenzorului.am depus tot ce mi s.a cerut.mi.a venit acasa ... (vezi toată discuția)
Conducere federatie Frps Frps Buna ziua! Suntem un club, membrul fondator al unei federatii sportive. La infiintare in 2011, s-a stabilit o conducere consemnata in actul constitutiv. Dupa ... (vezi toată discuția)