avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 451 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Lucrez la o firma privat ca si economist(in C.I.M se mentioneaza ca preavizul este de 45 zile lucratoare).In urma unor neantelegeri patronul m-a chemat sa ma anunte ca raportul de lucru dintre noi inceteaza,urmand sa intru in preaviz.Ca urmare a acestui anunt eu mi-am depus demisia,la care am primit raspuns ca sant de acord iar perioada de preaviz au mentionat-o ca este de 20 zile lucratoare.Acum cand se impinesc cele 20 de zile lucratoare vin si ma anunta ca defapt in contract se specifica ,perioada de aviz de 45 de zile si ca sant obligata sa stau in preaviz cate zile prevede C.I.M Mentionez ca toate aceste informatii mi-au fost transmise prin adresa de mail.Va rog f.mult sa ma lamuriti ce trebuie sa fac.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:56, 12 Martie 2015
Codul Muncii

Art. 81.
(1) Prin demisie se intelege actul unilateral de vointa a salariatului care, printr-o notificare scrisa, comunica angajatorului incetarea contractului individual de munca, dupa implinirea unui termen de preaviz.
(2) Angajatorul este obligat sa inregistreze demisia salariatului. Refuzul angajatorului de a inregistra demisia da dreptul salariatului de a face dovada acesteia prin orice mijloace de proba.
(3) Salariatul are dreptul de a nu motiva demisia.
(4) Termenul de preaviz este cel convenit de parti in contractul individual de munca sau, dupa caz, cel prevazut in contractele colective de munca aplicabile si nu poate fi mai mare de 20 de zile lucratoare pentru salariatii cu functii de executie, respectiv mai mare de 45 de zile lucratoare pentru salariatii care ocupa functii de conducere.
(5) Pe durata preavizului contractul individual de munca continua sa isi produca toate efectele.
(6) In situatia in care in perioada de preaviz contractul individual de munca este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzator.
(7) Contractul individual de munca inceteaza la data expirarii termenului de preaviz sau la data renuntarii totale ori partiale de catre angajator la termenul respectiv.
(8) Salariatul poate demisiona fara preaviz daca angajatorul nu isi indeplineste obligatiile asumate prin contractul individual de munca.

Prin urmare, daca pe cererea de demisie s-a mentionat de catre angajator un preaviz de 20 de zile atunci se poate considera ca acesta a renuntat la termenul prevazut in c.i.m..
Va multumesc f.mult pentru raspuns.
Nu avea cum sa renunte la termenuld e preaviz, decat daca erati pe o functie de conducere. In cazul in care functai era de executie , termenul de preaviz era de cel mult 20 de zile lucratoare si nu de 45 de zile lucratoare.
@elenasiarto nu a precizat daca avea o functie de conducere, m-am ca avea o astfel de functie intrucat in c.i.m. era prevazut preaviz de 45 de zile.

Daca nu avea functie de conducere nu cred ca era legal sa ii impuna un preaviz de 45 de zile intrucat ar fi fost in contradictie cu prevederile codului muncii.

Sa asteptam clarificari cu privire la functia avuta si la persoana care a mentionat preavizul de 20 de zile (de la resurse umane sau patronul, cred ca nu are importanta!).
elenasiarto a scris:

Lucrez la o firma privat ca si economist(in C.I.M se mentioneaza ca preavizul este de 45 zile lucratoare).....


Numai in cazul unei functii de conducere se poate prevede un astfel de preaviz.

Alte discuții în legătură

Preaviz neacceptat papillon papillon Va rog sa-mi spuneti care este termenul de preaviz pt Director Comercial? In cazul in care conducerea nu accepta previzul ce pot sa fac? Multumesc! (vezi toată discuția)
Decizii de incetare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu buna seara, In situatia in care un salariat isi da demisia si in cim este specificat 15 zile calendaristice de preaviz, respectiv 30 ptr fct de conducere, ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)