avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 715 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz

Lucrez la o firma privat ca si economist(in C.I.M se mentioneaza ca preavizul este de 45 zile lucratoare).In urma unor neantelegeri patronul m-a chemat sa ma anunte ca raportul de lucru dintre noi inceteaza,urmand sa intru in preaviz.Ca urmare a acestui anunt eu mi-am depus demisia,la care am primit raspuns ca sant de acord iar perioada de preaviz au mentionat-o ca este de 20 zile lucratoare.Acum cand se impinesc cele 20 de zile lucratoare vin si ma anunta ca defapt in contract se specifica ,perioada de aviz de 45 de zile si ca sant obligata sa stau in preaviz cate zile prevede C.I.M Mentionez ca toate aceste informatii mi-au fost transmise prin adresa de mail.Va rog f.mult sa ma lamuriti ce trebuie sa fac.Va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 14:56, 12 Martie 2015
Sa fie economist cu functie de conducere?:hm:
Poate ne lamureste de ce a fost prevazut in c.i.m preaviz de 45 de zile daca nu are functie de conducere.

1. Avand in vedere ca termenele din codul muncii sunt maximale ptr functii diferite (executie, conducere) este legal ca angajatorul sa prevada in c.i.m. mai mult decat prevede codul muncii (ptr functie de executie sa prevada termen ptr functie de conducere)?

2. Ce prevaleaza, acordul angajatorului pe cererea de demisie ptr 20 de zile sau ce este prevazut in c.i.m.?
Prevaleaza dispozitiile legale in cazul in care in c.i.m. sunt prevazute clauze contrare legii.

Daca are functie de executie - termenul maxim de preaviz in cazul demisiei este de 20 de zile lucratoare
Daca are functie de conducere - termenul maxim de preaviz in cazul demisiei de 45 de zile lucratoare

In ambele situatii, angajatorul poate renunta total sau partial la termenul de preaviz.
Daca i-a fost aprobat preaviz de 20 de zile (cu toate ca avea 45 in c.i.m) angajatorul mai are dreptul apoi sa revina la termenul de 45 de zile sau angajatul poate sa plece dupa cele 20 de zile? Unde este prevazut dreptul angajatorului de a reveni la termenul de preaviz avand in vedere ca in cazul demisiei angajatul nu poate renunta la aceasta decat cu acordul angajatorului.
In opinia mea, angajatorul nu mai are cum sa revina asupra termenului de preaviz dupa ce a pus rezolutia pe cererea de demisie.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz neacceptat papillon papillon Va rog sa-mi spuneti care este termenul de preaviz pt Director Comercial? In cazul in care conducerea nu accepta previzul ce pot sa fac? Multumesc! (vezi toată discuția)
Decizii de incetare alinamariabrasoveanu alinamariabrasoveanu buna seara, In situatia in care un salariat isi da demisia si in cim este specificat 15 zile calendaristice de preaviz, respectiv 30 ptr fct de conducere, ... (vezi toată discuția)
Care este perioada preavizului in cazul demisiei? biduca biduca Buna ziua am si eu o intrebare, as dori sa plec de la locul de munca actual si as vrea sa stiu care este perioada de preaviz in cazul demisiei?Mentionez ca am ... (vezi toată discuția)