avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 934 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Indemnizatie crestere copil
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Indemnizatie crestere copil

Buna ziua.
As vrea sa stiu daca primesc indemnizatia pentru cresterea copilului in conditiile in care sunt angajata printr-un program finantat prin fonduri europene, mai exact Postdoctorat.
Multumesc!
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 12:48, 25 Mai 2015
Vedeti art.164 si 165 din Legea nr.1/2011
Buna ziua,

In condițiile noii legi nr.1/2010 (art. 165, 164 / art. 171, 172) venitul care îl obțin din această bursă postdoctorală este luat în calcul la stabilirea cuantumului indemnizației pentru cresterea copilului (conf. art.2 din OUG nr. 111/2010)?
M-am adresat (din nou) ANPs-ului, acestia raspunzandu-mi ca, atat cat bursa postdoctorala nu este supusa impozitului pe venit, conform art. 42, lit. I din legea nr. 571/2003 privind codul fiscal, acest venit nu va fi luat in calcul la stabilirea indemnizatiei pentru cresterea copilului.
deci..care ar fi raspunsul final?

va multumesc,
Irina
1. Daca bursa postdoctorala nu este supusa impozitului pe venit atunci nu poate fi luata in calculul indemnizatiei pentru concediu crestere copil (CCC).

2. Dar iata ce spune OUG 111/2010 privind concediul si indemnziatia lunara pentru cresterea copiilor:

Art. 2
(1) Incepand cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, in ultimul an anterior datei nasterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activitati independente, venituri din activitati agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, denumite in continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia optional de urmatoarele drepturi:

a) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la un an, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, precum si de o indemnizatie lunara;

b) concediu pentru cresterea copilului in varsta de pana la 2 ani, precum si de o indemnizatie lunara.
...

(5) Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

n) au calitatea de doctorand, în condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare;
...

3. Intrebati la AJPIS sau ANPIS daca va incadrati aici.


Buna ziua,

raspunsul primit de la ANPIS a fost:
Asa cum scrie si textul pe care l-ati selectat, se iau in calcul veniturile supuse impozitului pe venit, conform legii nr. 571/2003 privind codul fiscal.
este normal, legal?
Multumesc



Buna dimineata!!

raspunsul primit de la ANPIS ..a fost acela ca bursa nu este supusa impozitului pe venit! nici macar nu au vrut sa auda de varianta :Cele 12 luni prevazute la alin. (1) pot fi constituite integral si din perioadele in care persoanele s-au aflat in una sau mai multe dintre urmatoarele situatii:
...

n) au calitatea de doctorand, în condițiile prevăzute de Legea educației naționale nr. 1/2011, cu modificările și completările ulterioare

In aceste conditii trebuie sa ma adresez altor instituții? sau ma poate ajuta cineva in clarificarea situatiei mele?

Va multumesc,

Alte discuții în legătură

Indemnizatie crestere copil Lyzzuka Lyzzuka Buna seara, Am si eu 2 intrebari legate de indemnizatia de crestere a copilului: 1) Cand este mentionat cuantumul de 85% din veniturile nete..sunt ... (vezi toată discuția)
Suspendare indemnizatie pentru concediu crestere copil andyc25 andyc25 Buna dimineata, As dori sa va intreb daca se suspenda plata indemnizatiei pentru ingrijirea copilului in cazul in care incep scoala postdoctorala unde ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil si alte venituri Irina_gabriela Irina_gabriela Buna ziua, Sunt in concediu crestere copil si am obținut o bursa de studiu (studii postdoctorale). Finanțarea este din fonduri europene, nefiind ... (vezi toată discuția)