Sunt dat in judecata pentru partaj judiciar, iesire din indiviziune.
Cel ce ma da in judecata cu asta se ocupa. Cumpara parti din case la licitatii, pe urma da in judecata si vrea bani cat mai multi.
Ideea este ca mi-a evaluat casa la 100.000 lei si el are 3/8, a platit taxa de timbru judiciare de 3000 de lei.
Eu intre timp am depus o cerere sa se declare nulitatea licitatiei cnf. art.prevederilor art.678, alin.2 Cod Procedură Civilă „În cazul vânzării silite a unei cote-părţi din dreptul de proprietate asupra unui bun, executorul judecătoresc îi va notifica pe ceilalţi coproprietari cu cel puţin două săptămâni înainte de data stabilită pentru vânzare, înştiinţându-i despre ziua, ora şi locul licitaţiei. La preţ egal, coproprietarii vor fi preferaţi la adjudecarea cotei-părţi.”
Potrivit art. 703 “Nulitatea executării silite : Nerespectarea dispoziţiilor privitoare la executarea silită însăşi sau la efectuarea oricărui act de executare atrage nulitatea actului nelegal, precum şi a actelor de executare subsecvente, dispoziţiile art. 174 şi următoarele fiind aplicabile în mod corespunzător.”
Intrebarea mea este ce taxa de timbru trebuie sa platesc eu si in ce termen. Cei de la judecatorie nu au vrut sa ma ajute.
Art. 3
(1) Actiunile si cererile evaluabile in bani, introduse la instantele judecatoresti, se taxeaza astfel:
a) pana la valoarea de 500 lei — 8%, dar nu mai putin de 20 lei;
b) intre 501 lei si 5.000 lei — 40 lei + 7% pentru ce depaseste 500 lei;
c) intre 5.001 lei si 25.000 lei — 355 lei + 5% pentru ce depaseste 5.000 lei;
d) intre 25.001 lei si 50.000 lei — 1.355 lei + 3% pentru ce depaseste 25.000 lei;
e) intre 50.001 lei si 250.000 lei — 2.105 lei +2% pentru ce depaseste 50.000 lei;
f) peste 250.000 lei — 6.105 lei + 1% pentru ce depaseste 250.000 lei.
(2) Se taxeaza potrivit alin. (1) si urmatoarele categorii de actiuni:
a) in constatarea nulitatii, anularea, rezolutiunea sau rezilierea unui act juridic patrimonial; cererea privind repunerea partilor in situatia anterioara este scutita de taxa de timbru daca este accesorie acestor cereri;
Oricum, va pune instanta in vedere sa timbrati si cu cat.
Daca va incadrati, puteti depune cerere pt ajutor public judiciar la aceeasi instanta.
Nu stiu daca ati putea suspenda dosarul de iesire din indiviziune pana rezolvati cu actiunea in anulare, dar puteti cere.
Art. 413
Suspendarea facultativă
(1) Instanţa poate suspenda judecata:
1. când dezlegarea cauzei depinde, în tot sau în parte, de existenţa ori inexistenţa unui drept care face obiectul unei alte judecăţi;