Buna ziua,
Intr-o luna de zile se implinesc doi ani de la moartea tatalui meu.Am ramas doar eu, mama si sora iar tot ce avem este un apartament. Am auzit ca ar trebui sa facem un act de succesiune in 2 ani maximum (mai tarziu te costa mai scump) prin care sa se imparta acel apartament la noi 3.
1.Cat de obligatorie este aceasta succesiune?
2.Este adevarat ca dupa ce treci de limita maxima costurile sunt mai mari?
3.Cu ce ne poate dezavantaja daca nu facem acest act?
Va multumesc anticipat.
Daca depasiti termenul platile sunt mai mari aprox 2000 ron. Succesiunea lamureste un pic lucrurile cu privire la cine si cat mosteneste din acel apartament, depinde cum a fost dobandit de parinti tai. Daca apartamentul este mostenit de mama ta atunci este numai al ei si veti mosteni in mod egal tu si sora ta numai dupa moartea ei . Daca a fost mostenit de tatal tau toti trei aveti drepturi egale la mostenire. Daca a fost dobandit de ambii parinti , mama ta detine 50% plus inca 50% impartit la 3 .
Desigur ca este mai bine s faceti succesiunea, pentru a avea stabilite cotele de proprietate ce revin mostentiroilro. De facut puteti sa o faceti oricind doriti, dupa trecerea a doi ani veti plati impozitul aferent succesiunii. La succesiune se va imparti doar cota de proprietate a tatalui, deoarece presupun ca apartamenul este pe numele ambilor parinti. Dreptul de proprietate provenit din succesiune se dobindeste si fara inscriere in cartea funciara, dar daca doriti sa vindeti apartamentul nu o puteti face daca nu se dezbate succesiunea si nu se intabuleaza mostenitorii. Deci, e recomandat sa faceti succesiunea.
Dar in cazul in care partea mea vreau sa o dau surorei mele? Si in cazul asta ar trebui facuta succesiune?
Ce inseamna impozit aferent succesiunii? Cum se calculeaza el?
Mostenire
simina_28
Buna seara.
Dupa moartea tatalui,mama a facut succesiune la casa,eu am primit de la sora mea o suma de bani (5000 marci pe vremea aceea),despagubire ca sa ii ... (vezi toată discuția)