avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 596 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Concediu nastere
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Concediu nastere

Bună ziua,

Soţia mea este în concediu de naştere (cele 126 de zile prevăzute de lege). Problema este că mai are doar câteva zile şi se apropie de termenul celor 42 de zile obligatorii post-naştere (adică s-au cam dus cele 84 de zile de concediu prenatal) şi încă nu a născut. Ce se poate face în cazul în care se trece de acest termen? Se poate face cerere de concediu fără plată?
Cel mai recent răspuns: Angela D , Consultant resurse umane 21:49, 16 Martie 2015
1. Daca se implinesc cele 126 de zile de concediu de maternitate (sarcina si lauzie = prenatal si postnatal) inainte de a implini copilul 42 de zile poate solicita, daca este cazul, un concediu medical de la medicul de familie sau poate solicita angajatorului un concediu fara plata.

2. Apoi, incepand cu a 43-a zi de la nasterea copilului, poate intra in concediu crestere copil (CCC) daca indeplineste conditiile.
Puteti solicita si concediu de odihna aferent perioadei de la 01.01.2015 si pana la data intrarii in CCC.

art.145 C.mun.
...
(4) La stabilirea duratei concediului de odihna anual, perioadele de incapacitate temporara de munca si cele aferente concediului de maternitate, concediului de risc maternal si concediului pentru ingrijirea copilului bolnav se considera perioade de activitate prestata.
...
OUG 158/2005-Art. 24. - (1) Concediul pentru sarcină se acordă pe o perioadă de 63 de zile înainte de naştere, iar concediul pentru lăuzie pe o perioadă de 63 de zile după naştere.
(2) Concediile pentru sarcină şi lăuzie se pot compensa între ele, în funcţie de recomandarea medicului şi de opţiunea persoanei beneficiare, în aşa fel încât durata minimă obligatorie a concediului de lăuzie să fie de 42 de zile calendaristice.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediu prenatal ggami ggami Buna seara! As dori sa stiu de cate sapt de sarcina se poate intra in prenatal. Daca am 30 de sapt si 2 zile si imi iau 3 zile de medical(pt copilul de trei ... (vezi toată discuția)
Concediu maternitate Porumbdiana Porumbdiana Din cele 126 de zile de concediu de maternitate pot sa iau doar 120? Am avut 31 prenatal si pana la 120 postnatal.si nu as vrea sa le mai iau pe cele 5 ramase ... (vezi toată discuția)
Concediu crestere copil 622580 622580 Buna ziua, Eu m-am angajat prima oara in 1 octombrie 2015. Pentru a beneficia de indemnizatia de crestere a copilului trebuie sa am minim 1 an de zile ... (vezi toată discuția)