avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 775 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Salarizare
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Salarizare

Buna ziua, voi incerca sa explic pe scurt situatia cu care ne confruntam, eu si colegii mei.
Suntem platiti cu parte fixa + parte variabila.
Suntem un serviciu clienti si aceasta parte variabila oglindeste performanta fiecaruia dintre noi, suntem platiti pt numarul de contacte (mail, telefon, chat), rezolvate pe perioada intregii luni.
Angajatorul ne comunica suma bruta cu care suntem platiti per contact, dar niciodata nu ni s-a spus cat anume este suma NETA, nu stim exact ce procent il reprezinta toate taxele si impozitele si nu avem o imagine clara a felului in care sunt calculate salariile. Teoretic stim, dupa ce scadem contributiile la sanatate etc etc, ceea ce stim cu totii, dar ne "da cu virgula", sunt permanent conflicte legate de acest lucru. Nu exista absolut deloc transparenta, ni s-a comunicat sec ca procesul de payroll este complicat si necesita cunostinte de specialitate. Nu comentez substratul acestui mesaj.

V-am povestit putin situatia, intrebarea mea este urmatoarea, avem dreptul sa cerem lamuriri in ce priveste modalitatea de calcul a salariului? Avem dreptul sa cerem sa ni se spuna cat ne ramane "in mana" pentru fiecare contact lucrat?
Marturisesc ca am citit Codul muncii dar nu am gasit nicaieri lamuriri cu privire la acest aspect
Multumesc pentru raspunsuri
Cel mai recent răspuns: auraG , utilizator 07:52, 17 Martie 2015
Salariul se acorda lunar conform statelor de plata . trebuie sa le semnati in momentul cand primiti salariul . sau vi se dau fluturasi unde de asemenea sunt mentionate sumele si pe care le semnati lunar.
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
Admin, administrator
Ce fel de contract ati semnat cu acea societate?
Multumesc, da, stiu ca in mod normal se semneaza statul de plata, numai ca lucram de acasa, suntem din toata tara si firma are sediu in Cluj Napoca, nu semnam, practic, nimic iar fluturasul ni se trimite pe email doar la cererea noastra (dupa insistente si discutii, unii dintre noi, printre care si eu, il primim lunar fara sa il mai solicitam de fiecare data).

Contractul este de munca pe perioada determinata, in leasing de personal, intrucat utilizatorul nu este din Romania si nu ne poate angaja direct (suntem angajati de o firma de plasare a fortei de munca).

Mai mentionez ca din fluturas nu reiese partea neta platita pt fiecare contact, toate sumele sunt brute, net este doar cuantumul lunar. Fluturasul este foarte detaliat, neclar si inconcludent, pentru problema care ne intereseaza pe noi. Apar unele informatii dar nu e lamuritor.

La solicitarile noastre repetate, ni s-a spus ba ca ei nu stiu sa ne spuna cat este aceasta parte neta/contact, ba sa nu mai insistam, ca nu ne vor spune nimic.
Noi vrem sa stim exact cu cat suntem platiti, intrebarea mea era daca avem dreptul sa cerem aceste detalii avand in vedere ca nu reies nici din fluturas, nici de nicaieri altundeva si respectiv daca angajatorul ar trebui sa ni le puna la dispozitie.
Ultima modificare: Duminică, 15 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
1. Fluturasul de salariu nu are la baza un text de lege care sa-l oblige pe angajator sa-l elibereze.

2. In contractul semnat trebuie sa se precizeze exact : salariul de baza, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum si periodicitatea platii salariului la care salariatul are dreptul.

3. Aveti un exemplar de pe contractul de munca ?

4. Art.16 (3) C.mun. : Angajatorul este obligat ca, anterior inceperii activitatii, sa inmaneze salariatului un exemplar din contractul individual de munca.

Art. 260 C.mun.
(1) Constituie contraventie si se sanctioneaza astfel urmatoarele fapte:
.........
p) incalcarea prevederilor art. 16 alin. (3), cu amenda de la 1.500 lei la 2.000 lei.

(2) Constatarea contraventiilor si aplicarea sanctiunilor se fac de catre inspectorii de munca.
.........
Buna ziua, multumesc pentru raspuns, avem un exemplar al contractului de munca, da.
Multumesc pentru raspunsuri!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

De ce nu semneaza stat de plata? ionny ionny ceea ce nu inteleg este de ce nu semneaza stat se plata din moment ce are CIM,avand in vedere faptul ca firma are doar 2 angajati?iar angajatorul refuza sa-i ... (vezi toată discuția)
Lnregistrare cim mhalcea_vd mhalcea_vd ma numesc Mihaela si am o nelamurire :acum 6 luni .mai exact pe1 august2014 m am angajat la o societate de productie incaltaminte,mi s au luat toate datele ... (vezi toată discuția)
Buna ziua eu am contractul de munca semnat pe 2750 brut dar la ... Motani Motani Buna ziua eu am contractul de munca semnat pe 2750 brut dar la ANAF este înregistrat salariul meu că fond acum 5471 brut și primesc net 3200 de unde pot ... (vezi toată discuția)