avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1101 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune dupa frate fara copii si fara testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune dupa frate fara copii si fara testament

Fratele meu ,din alta localitate, a decedat in ian.2014.Nu are copii,nu a lasat testament,iar sotia supravietuitoare nu a anuntat si nu a chemat la inmormantare nicio ruda din partea lui. Am aflat ca a decedat la o saptamana de la inmormantare,de la o cunostinta din localitatea lui. Cumnata mea nu a mai raspuns la telefon nici unei rede.In 2 martie 2015 am primit o chemare in judecata pt. succesiune,dar in cererea adresata instantei cumnata mea solicita sa fie declarata singura mostenitoare pt. ca este singura acceptanta a mostenirii.Spune ca a platit 3% din valoarea masei succesorale,adica 1750 lei. Eu nu ma pot deplasa la 280 km (am 85 ani) si nu am nici posibilitati financiare pt.taxe sau avocat (am pensie 401 lei). Pot face acceptare mostenirii la un notar din localitatea mea sau prin corespondenta,fara judecata? Ce sanse am la aceasta mostenire si cat m-ar costa? Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: ely1001 , utilizator 18:43, 15 Martie 2015
Daca nu ați acceptat pana acum nici expres și nici tacit, e târziu.
Dacă nu puteti sa va deplasați, depuneți întâmpinare și cereți judecarea în lipsa.
ce inseamna sa fac intampinare? Cum as putea dovedi ca nu am fost anuntata de deces sau ca nu aveam cunostinta despre calitatea mea de mostenitoare?
Ultima modificare: Sâmbătă, 14 Martie 2015
ely1001, utilizator
Intampinarea e raspunsul dvs la cererea reclamantului.
Nu era nimeni obligat sa va anunte de deces si nici ca aveti calitatea de mostenitor.
Dvs ati zis ca cineva v-a anuntat totusi de deces, aveati la dispozitie un an de zile sa va decideti in legatura cu mostenirea- daca o acceptati sau nu.
Concret,ce ar fi trebuit sa fac?
redacatati un inscris in care sa precizati toate solicitarile dvs: ca nu ati stiut de deces, ca aveti calitatea legala de mostenitor si ca vi se cuvine o parte din mostenirea frateleui, ca nu ati fost inlaturata de la mostenire, ca certificatul de mostenitor (daca exista) al cumnatei este nul, deoarece notarul avea obligatia sa notifice la dezbaterea succesiunii toti mostenitorii, altfel vi se incalca drepturile dvs de a mosteni de pe urma fratelui dvs. Acest inscris, in doua exemplare il puteti expedia prin posta la judecatorie, pt a fi inaintat la dosarul in care sunteti chemata in judecata.
De asemenea precizati ca varsta inaintata si starea precara a sanatatii va pun in imposibilitate sa va prezentati la judecata si ca solicitati ca judecata sa se faca fara prezenta dvs, dar sa va inainteze judecatoria toate deciziile la adresa de domiciliu.

Alte discuții în legătură

Mostenitor rezervatar popica208 popica208 Buna ziua! am fost chemat i judecata de un cumnat al bunicului caruia bunicul i-a lasat un testament , o casa iar bunicul a decedat de peste un an iar eu nu am ... (vezi toată discuția)
Succesiune frate viorr viorr Fratele meu a fost casatorit si din urma casatoriei au rezultat o casa cu un teren. Sotia a murit si fratele s-a recasatorit. Au fost casatoriti 30 de ani dupa ... (vezi toată discuția)