avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 932 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Succesiune frate
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Succesiune frate

Fratele meu a fost casatorit si din urma casatoriei au rezultat o casa cu un teren. Sotia a murit si fratele s-a recasatorit. Au fost casatoriti 30 de ani dupa care fratele a decedat. Din urma ambelor casatorii nu a rezultat nici un copil. Eu pot fi parte la succesiune?
Cel mai recent răspuns: ContSters97658 , utilizator 12:47, 12 Noiembrie 2009
Da.
Faceti parte, ca frate, din clasa a II-a de mostenitori, cea a colateralilor privilegiati. Veniti la mostenire in concurs cu sotia supravietuitoare, care in mod special va culege 1/2 din masa succesorala ( adica ceea ce a lasat fratele dvs.) - daca nu traieste nici un parinte al dvs.- daca mai traieste macar unul, se schimba procentul (1/3 pt sotie) si veniti la mostenire impreuna cu parintele.
Acum s-ar putea pune problema actelor intre vii care au avut loc intre soti inaintea decesului sau prin testament, pentru ca dvs., in cazul in care s-au facut astfel de acte, nu le puteti ataca pentru ca nu sunteti mostenitor rezervatar.
Adica, daca si-au facut testament in favoarea celuilalt sau daca si-au donat partea care le apartinea (1/2 din averea comuna) NU mosteniti.
buna ziua!
trebuie dezbatute 2 succesiunii:
1. succesiunea primei sotii:
la aceasta vor veni sotul suparavietuitor si rudele sotiei de pana la gradul al IV lea inclusiv, bineintels daca au acceptat succesiunea in termen.
2. suceesiune a frateleui dvs:
aici vor intra in concurs sotia supravietuitoare si dvs in calitate de colateral privilegiat!
cand a decedat fratele dvs?
este ff important ca in termenul de 6 luni dela data decesului sa acceptati succeswiune, fie tacit fie in mod expres.( decl notariala)
Succesiunea pentru prima sotie s-a facut. Daca au trecut 4 ani de la decesul fratelui si nu s-a facut succesiunea se mai poate face ceva?
am inteles.
doar daca nu exista conflicte intre sotie si frate, in sensul ca sotie sa conteste ca fratele a accepatat succesiunea in tremen.
daca nu exista o astfel de problema, atunci se poate dezbate la notar fara probleme!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Testament nepotului buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu ... Ionica369 Ionica369 Testament nepotului Buna seara,va rog daca ma puteti ajuta cu o problema ce o are tatal meu.El s a recasatorit dupa moartea mamai mele iar sotia lui a decedat ... (vezi toată discuția)
Buna ziua. de curând sora mea a murit. ea a fost căsătorită ... Marialuiza27 Marialuiza27 Buna ziua. De curând Sora mea a murit. Ea a fost căsătorită dar nu a avut copii. Soțul ei fiind mai mic cu 10 ani ..ea a decis sa ii facă testament sa ... (vezi toată discuția)
Dezbatere succesiune mass mass Buna ziua, sunt interesat de dezbaterea unei succecsiunii dar mai intai as vrea sa stiu daca am pentru ce, sa nu fac cheltuieli inutile. Mama s-a recasatorit ... (vezi toată discuția)