Fratele meu ,din alta localitate, a decedat in ian.2014.Nu are copii,nu a lasat testament,iar sotia supravietuitoare nu a anuntat si nu a chemat la inmormantare nicio ruda din partea lui. Am aflat ca a decedat la o saptamana de la inmormantare,de la o cunostinta din localitatea lui. Cumnata mea nu a mai raspuns la telefon nici unei rede.In 2 martie 2015 am primit o chemare in judecata pt. succesiune,dar in cererea adresata instantei cumnata mea solicita sa fie declarata singura mostenitoare pt. ca este singura acceptanta a mostenirii.Spune ca a platit 3% din valoarea masei succesorale,adica 1750 lei. Eu nu ma pot deplasa la 280 km (am 85 ani) si nu am nici posibilitati financiare pt.taxe sau avocat (am pensie 401 lei). Pot face acceptare mostenirii la un notar din localitatea mea sau prin corespondenta,fara judecata? Ce sanse am la aceasta mostenire si cat m-ar costa? Va multumesc!
Nu cred ca exista un certificat de mostenitor al cumnatei, daca avea, nu va mai chema in instanta pt dezbaterea succesiunii.
Trebuie sa va orientati in intampinare dupa ce a scris femeia in cerere.
Faptul ca nu ati stiut de deces ( sa zicem ca nu ati stiut desi ziceti ca v-a informat vecinul) nu e un motiv pt a fi repusa in termenul de optiune succesorala pt ca avand in vedere gradul de rudenie si relatia care ar trebui sa existe intre membrii familiei, ar fi trebuit sa cunoasteti decesul fratelui.
Ori mergeti pe varianta ca ati acceptat tacit succesiunea si incercati sa dovediti asta, ori pe cea in ati fost impiedicata sa acceptati din motive neimputabile dvs.. sotia a incercat sa ascunda, u v-ati putut deplasa sa vedeti ce face fratele, nu ati putut comunica.. etc.
Puteti sa si acceptati ce vrea sotia daca nu aveti mare lucru de mostenit.
Sigur ca eu am aflat ulterior de deces pt. ca eu vorbeam in fiecare week-end cu fratele meu la tel.si cand nu mi-a mai raspuns nimeni la acel nr. de tel.am cerut sprijinul cunostintelor comune din localitate. Faptul ca nu am fost anuntata de cumnata,ca aceasta si-a schimbat nr.de tel.sau nu vrea sa raspunda si ca nu a deschis succesiunea la notar,unde nu mai platea 3% din val.masei succesorale, nu sunt suficiente motive pt.a concluziona ca intentia este de a inlatura pe ceilalti mostenitori ?! Din moment ce toate bunurile si actele sunt in posesia ei eu ce puteam sa fac ?! Si inca ceva, noi am mai avut 3 frati,care sunt decedati,dar au copii . Ei nu fac parte la mostenire (eu nu stiu !),de ce nu au fost citati pt. ca ei sunt tineri si se pot deplasa ?!
In cererea adresata ,de cumnata mea, instantei,prin care sunt chemata in judecata civila,numele meu este gresit cu o litera,iar adresa este total gresita,insa pe plicul de corespondenta de la judecatorie adresa este corecta. Este asta vreo "chichita" avocateasca?
Va multumesc anticipat!
Succesiune frate
viorr
Fratele meu a fost casatorit si din urma casatoriei au rezultat o casa cu un teren. Sotia a murit si fratele s-a recasatorit. Au fost casatoriti 30 de ani dupa ... (vezi toată discuția)