avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 397 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... nelamurire
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

nelamurire

buna ziua ,

am fost in somaj pana la data de 01.10.2014 cand am gasit un loc de munca prin relocare in alt oras , deci primind si acea prima de relocare(mi-am schimbat domiciliul)
stiu , conform legii ca angajatorul este obligat sa ma tina pe acest loc de munca minim 1 an , prezentand lunar la Agentia de somaj adeverinta respectiva
datorita unor conditii grele de munca acum 2 luni am clacat si a trebuit sa fac operatie pe coloana destul de dificila ,..se pare ca sanse de reincepere a serviciului nu prea sunt , iar medicul curant mi-a zis ca trebuie sa ma pensionez pe caz de boala dupa cele 6 luni de concedii medicale.
intrebare : daca voi proceda ca atare ce se intampla cu acea prima de relocare ,...sunt obligat s-o restitui ???

va multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 17:01, 15 Martie 2015
art. 76 din Legea nr.76/2002
(1)Angajatii au obligatia de a restitui integral sumele primite potrivit dispozitiilor art. 73^1, 74, 75 si 75^1 alin. (1), in situatia in care raporturile de munca sau de serviciu inceteaza, intr-o perioada mai mica de 12 luni de la data incadrarii in munca, in temeiul urmatoarelor prevederi:
a)art. 55 lit. b), art. 56 lit. f) si h), art. 61 lit. a) si b) si art. 81 din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare;
b)art. 31 alin. (3) din Legea nr. 53/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, in situatia in care incetarea este la initiativa angajatului;
c)art. 97 lit. b) si e), art. 98 alin. (1) lit. f) si g) si art. 101 alin. (1) din Legea nr. 188/1999 privind Statutul functionarilor publici, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.

(2)Angajatii au obligatia de a restitui integral suma primita ca prima de instalare potrivit art. 75 si 75^1 alin. (1) in situatia in care isi schimba domiciliul la vechiul domiciliu, intr-o perioada de 12 luni de la angajare.

(3)In situatia nerespectarii prevederilor alin. (1) si alin. (2), recuperarea sumelor prevazute la art. 73^1, 74 si 75 se va face pe baza angajamentelor beneficiarilor, care constituie titluri executorii.

(4)Prin exceptie de la prevederile alin. (1), angajatii nu au obligatia de a restitui sumele prevazute la art. 731 alin. (1), art. 74 si art. 75, in situatia prevazuta la art. 73^1 alin. (6), respectiv art. 75^1 alin. (5).

In speta, in situatia in care c.i.m. inceteaza in baza art.56 alin.1 lit.c C.mun., nu veti mai restitui prima respectiva.

art.56 C.mun.
(1) Contractul individual de munca existent inceteaza de drept:
...
c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II;
...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Primă de instalare returnare Nedetheo Nedetheo Am beneficiat de prima de instalare de 12500 de lei după ce mi-am găsit un loc de muncă. După 8 luni am încheiat contractul de comun acord cu firma însă ... (vezi toată discuția)
Prima de instalare pentru schimbarea domiciliului Pistruiatu Pistruiatu Buna ziua, Ma intereseaza sa stiu daca pot beneficia de cei 3500 ron date de anofm daca ma mut cu locuinta in alta resedinta,acolo mi-am gasit si de munca pe ... (vezi toată discuția)
Buna seara intrebarea mea e legata de prima de angajare dupa terminarea liceului ancutan ancutan care sunt conditiile in care nu se mai restituie banii ptr prima de angajare? (vezi toată discuția)