avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 828 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Securitate şi Sănătate în ... Accident de munca
Discuție deschisă în Securitate şi Sănătate în Muncă (fost Protecţia Muncii)

Accident de munca

Buna ziua,

Pentru colegii mai experimentati, am urmatoarea speta:

X, sofer de camion angajat la o firma Y, se deplaseaza la o alta firma A unde pregateste camionul pentru descarcat. La intrare in societatea A nu e se face niciun instructaj cu privire la protecta muncii. Ajunge la platforma unde urma sa descarce, pregateste remorca respectiv trage prelata si stalpii de sustinere ai prelatei si apoi se retrage din zona de lucru.

Cand mai raman 5 paleti de descarcat din remorca, stivuitoristul se apropie foarte mult de prelata iar soferul X ii semnaleaza faptul acesta si se apropie ca sa traga prelata pentru a nu o agata(atat in declaratie stivuitoristului cat si in raportul ITM se retine FALS ca soferul X nu a informat ca intra in zona de lucru, ba mai mult se retine ca acesta a venit prin spatele stivuitorului si ca soferul nu a avut cum sa-l vada). X merge sa traga prelata, iar stivuitoristul efectueaza o manevra gresit "extragerea paletului de pe platforma semiremorcii concomitent cu deplasarea electrostivuitorului cu sarcina(paletul) ridicata ceea ce a determinat dezechilibrarea si rasturnarea paletului" peste soferul X.

Ca urmare a accidentului de munca X are coloana rupta, este supus mai multor interventii chirurgicale, este greu deplasabil si probabil incapabil definitiva de munca. Firma A, printr-un contract de mecenat, l-a sustinut financiar cu 12 500 de lei, bani necesari interventiilor chirurgicale.

X doreste daune morale, materiale si o renta viagera.
Astept pareri, multumesc colegilor!
Cel mai recent răspuns: POPA GHEORGHE , Specialist in domeniul Securitatii si Sanatatii in Munca 11:23, 1 Aprilie 2015
Contestarea PV de cercetare a AM se face cu respectarea HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.177 (1) In situatia in care angajatorul, lucratorii implicati, victimele sau familiile acestora nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare a evenimentului, pot sesiza, in scris, Inspectia Muncii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii procesului-verbal.
(2) Daca in urma analizei se constata ca trebuie refacuta cercetarea, Inspectia Muncii dispune completarea dosarului de cercetare si/ sau intocmirea unui nou proces-verbal de cercetare care il va inlocui pe cel existent.
(3) Solutiile adoptate de catre Inspectia Muncii vor fi comunicate celor interesati, in termenul legal.
Daca exista o filmare, de la locul producerii evenimentului, firma care o detine/ ITM au obligatia sa o puna la dispozitia organelor de cercetare (ma refer aici la comisia de cercetare/ ITM/ Inspectia muncii sau parchet/ expert tehnic judiciar nominalizat prin ordonanta procurorului, respectiv prin desemnare de catre instanta de judecata.
Responsabilitatile se stabilesc de catre comisia de cercetare/ ITM, respectiv procuror/ instanta de judecata, care in functie de gravitatea faptelor/ de incalcarea reglementarilor legale, dupa caz, fac propuneri de sanctiuni disciplinare/ stabilesc cuantumul amenzilor contraventionale/ fac incadrare in prevederi ale NCpC/ NCpP. Nerespectarile legislative se analizeaza de catre cei in drept. Cu siguranta, orice nerespectare a legislatiei se retine in sarcina celui care trebuia sa o respecte/ sa ia masuri de conformare.
Culpa comuna se stabileste dupa caz, de catre ITM/ organul de cercetare penala/ instanta de judecata, care dispun de toate documentele aflate la dosarul cauzei. PV de cercetare a AM, PV de cercetare, intocmit de catre medicul legist, filme/ poze, declaratii martori, etc. sunt documente care se afla la dispozitia factorilor de decizie. Se pot cere daune inclusiv in caz de culpa comuna, dar numai instanta poate aprecia acest lucru si da o hotarare in concordanta cu documentele aflate la dosarul cauzei.
In cazul culpei singulare a soferului X, deja stabilite in sedinta publica, este greu de crezut ca instanta de judecata va dispune plata unor daune de catre firma/ stivuitorist.
Identic se poate analiza/ aproba de catre instanta de judecata si solicitarea de renta viagera.
Certificatul medico-legal trebuia solicitat de catre cei care au efectuat cercetarea evenimentului/ AM. Fara acest document este greu de crezut ca se poate intocmi PV de cercetarea a unui AM cu invaliditate.
HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare mentioneaza:
-art.113 (1) La solicitarea organelor care efectueaza cercetarea evenimentului, unitatea sanitara care acorda asistenta medicala de urgenta se va pronunta in scris cu privire la diagnosticul provizoriu, in termen de maximum 3 zile lucratoare de la primirea solicitarii.
(2) Unitatea sanitara prevazuta la alin. (1) va lua masuri pentru recoltarea imediata a probelor de laborator, in vederea determinarii alcoolemiei sau a starii de influenta a produselor ori substantelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora, precum si pentru recoltarea altor probe specifice solicitate de inspectoratul teritorial de munca, urmand sa comunice rezultatul determinarilor specifice in termen de 5 zile
lucratoare de la obtinerea acestora.
(3) In caz de deces al persoanei accidentate, inspectoratul teritorial de munca va solicita in scris unitatii medico-legale competente un raport preliminar din care sa reiasa faptul ca decesul a fost sau nu urmarea unei vatamari violente, in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 1/2000 privind organizarea activitatii si functionarea institutiilor de medicina legala, aprobata cu modificari prin Legea nr. 459/2001, republicata, si legislatiei subsecvente.
(4) Unitatea medico-legala va transmite raportul preliminar inspectoratului teritorial de munca in conformitate cu prevederile Ordonantei Guvernului nr. 1/2000, aprobata cu modificari prin Legea nr. 459/2001, republicata, si ale legislatiei subsecvente.
(5) Unitatea medico-legala va transmite raportul de constatare medico-legala in termenul prevazut la art. 29 alin. (3) din lege.
(6) In cazul accidentului urmat de invaliditate, unitatea de expertiza medicala si recuperare a
capacitatii de munca ce a emis decizia de incadrare intr-un grad de invaliditate va trimite o copie de pe decizie, in termen de 5 zile lucratoare de la data eliberarii acesteia, la inspectoratul teritorial de munca pe raza caruia s-a produs accidentul.

radu_vasilescu87 a scris:

.
Nu am gasit temeiul de drept in baza caruia se contesta procesul verbal de cercetare intocmit de ITM. In procesul verbal de cercetare nu se specifica nici termen de contestare si nici organ competent.

Va multumesc


Sa intelegem ca cercetarea a fost facuta de ITM sau e in faza in care cercetarea a fost facuta de angajatorul la care a avut loc evenimentul fiid tratat ca un accident cu incapacitate de munca, avizat de ITM?

Va intreb pentru ca ati afirmat mai sus ca
"inca nu exista un certificat medico-legal, de ce oare nu a fost eliberat unul inca (exista doar un bilet de externare)"
In mod normal ITM-ul efectuiaza cercetare numai dupa eliberarea deciziei de incadrare intr-un grad de invaliditate, emisa de organele medicale in drept
Exact, intre timp am studiat ceva mai atent si intr-adevar, procesul verbal de cercetare este facut de o comisie formata din reprezentanti ai angajatorului si al Societatii A. Iar in pv se retine o incapacitate temporara de munca.
Inca nu am mers in fata comisiei de incadrare in grad de handicap. In situatia in care se va retine un grad de handicap grav sau cel putin accentuat si se va declara inapt permanent de munca, atunci cercetarea va fi facuta de itm, conform 319/2006.

Intreabarea mea este, unde pot contesta acest pv de cercetare facut intern si avizat de ITM, in ce termen.

Ieri am aflat si ca salariatul X a dat o declaratie, pe care eu nu am vazut-o si care inteleg ca a fost "de bun simt" la insistentele Societatii A. O sa schimb declaratie, sau o sa dau una mai detaliata, dar cum pot face asta dupa intocmirea pv de cercetare intern? In drept pot schimba orice declaratie in faza de urmarire penala, dar aici nu este vizata latura penala.

Acum sunt presat si de organele de cercetare penala sa dau o declaratie.

Multumesc atat InspectorSSM, cat amabilului gigipopa pentru informatiile oferite.
Pentru contestarea PV ati primit deja raspuns: HG nr.1425/ 2006 cu modificarile si completarile ulterioare
-art.177 (1) In situatia in care angajatorul, lucratorii implicati, victimele sau familiile acestora nu sunt de acord cu concluziile stabilite in procesul-verbal de cercetare a evenimentului, pot sesiza, in scris, Inspectia Muncii, in termen de 30 de zile calendaristice de la data primirii procesului-verbal.
In cadrul cercetarii evenimentului de catre ITM puteti completa declaratia data comisiei de cercetare AM numita la nivelul firmei.
Daca respectivul eveniment este deja la parchet in cercetare si vi se solicita declaratie trebuie sa o dati. Procurorul este cel care stabileste daca este vorba sau nu de inceperea urmaririi penale impotriva celor responsabili de producerea evenimentului - persoane si/ sau firma.
Imi poate elucida si mie unul dintre colegi ce este PT R 1-2010?

Alte discuții în legătură

Accident de munca -raspundere ssm rev3enge rev3enge Buna ziua. Am rugamintea sa ne ajutati cu urmatoarea speta...angajat al societatii cu fise SSm , PSI la zi, cu autorizatii, cursuri ok..exercita atributiile ... (vezi toată discuția)
Incarcare/descarcare camion micutu50 micutu50 Buna ziua, Am o intrebare: Stivuitoristul incarca marfa pe paleti in camion. El a fost prins ca se suie pe oblonul lateral a camionului pentru a aranja ... (vezi toată discuția)
Instructaj ssm. buna ziua. o institutie de stat a achizitionat ... hdanny hdanny Instructaj SSM. Buna ziua. O institutie numita \"X\" a achizitionat prin contract, servicii de reparatii si renovari la sediu ei de la o alta firma ... (vezi toată discuția)