As vrea sa stiu ce drepturi au cei care locuiesc intr-o curte comuna asupra proprietatii lor.
Curtea are 3 proprietari - o familie alcatuita din doua persoane, o persoana care locuieste singura, iar al treilea proprietar nu locuieste aici, ci a inchiriat spatiul unui restaurant.
Persoanele care locuiesc aici trebuie sa treaca zilnic prin fata acestui restaurant, acesta ocupand partea din fata a curtii.
Mentionez ca proprietarul care a inchiriat spatiul nu ne-a intrebat nimic inainte de a-i aduce aici pe cei de la restaurant, mai mult, nu a creat nici un culoar de servitute pentru ca noi sa putem trece.
In curte momentan locuiesc 2 persoane : eu si o batrana si as vrea sa stiu daca ne putem constitui intr-o asociatie care sa se poata opuna stabilirii unui restaurant aici. In general, este voie sa se aseze un restaurant intr-o curte comuna (in care locuiesc mai multe persoane)?
Cu referire la curtea comuna, aceasta apartine intr-adevar tuturor celor trei coproprietari, fiind o modalitate a dreptului de proprietate accesorie( fortata si perpetua) dreptului de proprietate al bunului principal al fiecarui proprietar ( proprietatea exclusiva). fiecare dintre cei 3 coproprietari este titularul exclusiv al unei cote ideale si abstracte din dreptul sau. Ca atare, proprietarul exclusiv al bunului principal, nu va putea instraina cota sa ideala decat impreuna cu bunul principal. Cedand folosinta bunului sau principal, acel proprietar a cedat si folosinta partii sale din dr. de proprietate accesoriu, respectiv cota sa de curte pe care o detine in copropretate cu ceilalti .Deci fiecarui coproprietar al unor lucruri comune, i se recunoaste dreptul de a exercita acte de folosinta , insa, cu respectarea unor limite: de a nu aduce atingere exercitiului dreptului de proprietate egal si reciproc al celorlalti coproprietari ; folosinta trebuie exercitata numai in interesul utilizarii fondului care i-a fost afectat bunul comun accesoriu.
Ca atare , in conditiile in care considerati ca v-a fost incalcat dreptul dvs. de proprietate asupra acestui bun comun-curtea imobilului, ca destinatia initiala a acestuia a fost schimbata fara drept de catre unul dintre coproprietari, puteti, desigur, sa cereti aceluia care a nesocotit dreptul dvs. , sa inceteze a nesocoti si a aduce atingere atributelor dreptului dvs. si sa redea destinatia initiala a bunului comun.