Am o mare problema, cu o vecina de la parter, care este singura care are cheie de la uscatorul blocului (de la parter). Din ce am inteles, ea a ajuns sa aiba singura cheie de la uscator, pentru ca intr-o zi a schimbat iala + lacatul. Eu locuiesc tot la parter si doresc sa folosesc si eu acel spatiu cf. legii din 2007. Am vorbit cu presedintele blocului, dar el cica nu vrea sa se bage, mai ales ca acea vecina, fiind de etnie romma, devine isterica cand i se cere cheia. Imi spune constant sa o dau in judecata, ca pe ea nu o intereseaza.
Intrebarea mea pentru d-voastra este: Pot sa sparg usa si sa schimb eu iala cu un lacatus in prezenta presedintelui de bloc (asta daca reusesc sa il conving) ?
Da, dar riscati sa va faca plangere pentru distrugere sau sa pretinda ca i-au disparut bunuri depozitate acolo.
Puteti solicita presedintelui asociatiei sa puna pe ordinea de zi a urmatoarei adunari generale intocmirea unui regulament cu privire la utilizarea spatiilor de folosinta comuna.
Va ramane sa o actionati in instanta:
Art. 653: Exercitarea dreptului de folosinţă
Fiecare coproprietar poate folosi, în condiţiile acordului de asociere, atât spaţiul care constituie bunul principal, cât şi părţile comune, fără a aduce atingere drepturilor celorlalţi proprietari şi fără a schimba destinaţia clădirii. În lipsa acordului de asociere, dispoziţiile art. 647 rămân aplicabile.
Art. 647: Regimul juridic general
(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.
(2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal.
(3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal.