Sper că nu repet o întrebare deja adresată pe site.
Problema mea este următoarea:
Locuiesc de 1 an într-un bloc dintr-o localitate din mediul rural. Nu avem asociație de locuitori.
La fiecare etaj există câte un balcon de serviciu, iar la parter o cameră uscătorie. Logic, fiecare dintre aceste spații sunt folosite de locuitorii de la etajul respectiv.
Eu locuiesc de la etajul 3 și unul dintre vecini a depozitat niște scaune vechi, o cutie mare de carton goală și un braț de lemne de foc în balconul de serviciu. Până acum nu m-a deranjat acest lucru deoarece am avut sufrageria nemobilată și uscam hainele în casă. Acum, aș vrea să usuc hainele pe acel balcon, dar accesul este restricționat din cauza acelor scaune.
L-am contactat de două ori pe vecin. Prima dată a zis că nu vrea să renunțe la partea lui de balcon, dar că vine și "face să fie bine". Ce a făcut a fost să restrângă puțin scaunele respective. L-am sunat a doua oară și mi-a zis că a strâns și să îmi pun uscătorul de rufe în cealaltă parte - i-am spus că acea parte este după ușă și este foarte mică și nu am cum (vreau să pun un uscător mobil și să îl iau de acolo de fiecare dată când sunt hainele uscate, ca să poată fi folosit balconul și de ceilalți vecini). Balconul este oricum foarte mic. I-am zis că mă voi consulta cu autoritățile competente și revin.
Am vorbit cu un notar și cu o prietenă care este studentă la drept. Acești mi-au sugerat să vorbesc cu asociația de locatari (dar nu există) sau la primărie. Am întrebat pe cineva de la primărie, dar mi-a zis că nu știe să aibă un astfel de serviciu, poate există totuși și nu știe.
Am încercat a treia oară să îl sun pe vecin, în zile diferite, dar sună ocupat. Probabil mi-a blocat numărul.
Ce posibilități am?
Pot să eliberez acel spațiu fără acordul lui dacă ceilalți vecini sunt de acord?
Ar trebui să fac reclamație la poliție? Sau la primărie totuși?
Nu aș vrea să ajungem la o chemare în judecată.
Menționez că acele scaune sunt foarte uzate (unele nici nu au capac) și nu pot fi folosite, iar vecinul nu locuiește în apartamentul din acest bloc, ci în altul. Practic, este rea-voință ce face el.
latka
Utilizator 1din 1 utilizatori consideră acest răspuns util
Chiar daca nu exista asociatie de proprietari, se aplica doar codul civil.
Art. 647
Regimul juridic general
(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.
(2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal.
(3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal.
Nefiind magazie de lemne si scaune, vorbiti cu ceilalti proprietari/locatari de pe palier si eliberati balconul de serviciu, in baza art. 647 alin. 1 din codul civil. Folositi-l in coproprietate, fara a va deranja unul pe celalalt. Sa va dea in judecata.
Conform dispozitii in vigoare in partea comuna de condominiu nu se depoziteaza bunuri personale cu risc
Daca amiabil nu puteti solutiona,sesizati oficial ISU care va dispune sanctiune si dezafectarea spatiului comun