avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 808 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii de proprietari / ... Buna seara! Detin un apartament intr-un bloc. Blocul ...
Discuție deschisă în Asociaţii de proprietari / locatari

Buna seara! Detin un apartament intr-un bloc. Blocul are 2 corpuri, ...

Buna seara!
Detin un apartament intr-un bloc. Blocul are 2 corpuri, A si B, in corpul A sunt 8 apartamente, in corpul B exista un singur apartament, apartamentul deținut de mine.
Intrarea in apartament se poate face si prin corpul A dar exista si intrare separata prin corpul B.
Ideea este ca as dori sa închid intrarea prin corpul A dar detin cota parte din scara blocului din corpul A.
Întrebarea este, se poate ieși din indiviziune in acest caz? Costurile pentru întreținerea cotelor comune din scara blocului îmi revin in proporție de 50%.
Mulțumesc
Cel mai recent răspuns: Adam Grecu , utilizator 16:03, 11 Noiembrie 2020
Este vorba de coproprietate fortata, dar nu inteleg de ce aveti 50%. Detineti cota parte indiviza in proportie de 50% ? Din ce ? Din partile comune (A+B) ? Doar din A ? Sunteti intr-o asociatie de proprietari ? Ca sa faceti ceea ce doriti, ar trebui oricum si acordul tuturor celorlalti (co)proprietari. Si ati avea apoi, cred, o proprietate comuna exclusiva (corpul B), pentru care veti fi raspunzator de cheltuieli.

SECŢIUNEA a 3-a Cod Civil
Coproprietatea forţată
Art. 647

Regimul juridic general

(1) Fiecare coproprietar poate exercita folosinţa bunului comun, cu condiţia să respecte destinaţia acestuia şi să permită exercitarea folosinţei de către ceilalţi coproprietari.

(2) Când bunul comun are caracter accesoriu în raport cu un bun principal, fiecare coproprietar poate să dispună cu privire la cota sa parte din dreptul de proprietate asupra bunului comun numai odată cu exercitarea dreptului de dispoziţie asupra bunului principal.

(3) Cheltuielile pentru întreţinerea şi conservarea bunului comun se suportă în mod proporţional cu cota-parte din drept a fiecărui coproprietar. Când bunul comun are caracter accesoriu, în absenţa unei convenţii contrare, cota-parte din drept a fiecărui coproprietar se stabileşte în funcţie de întinderea bunului principal.


Art. 654

Cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune

(1) În lipsa unor prevederi legale sau înţelegeri contrare, fiecare coproprietar suportă cheltuielile legate de întreţinerea, repararea şi exploatarea părţilor comune, în proporţie cu cota sa parte.

(2) Cu toate acestea, cheltuielile legate de părţile comune folosite exclusiv de către unii dintre coproprietari cad în sarcina acestora din urmă.


[ link extern ]
Se poate dispune iesirea din indiviziune,numai prin hotararea judecatoreasca
La fel ca si @latka, nu am inteles cum este configurat acest imobil si mai ales cum dvs. singurul proprietar din corul B (de fapt ziceti ca in corpul B este un singur apartament...), sunteti "taxat" cu 50 % de cota-parte indiviza de proprietate
Atunci ce au in comun cele doua corpuri?
Chiar nu am mai auzit de astfel de cazuri, iar iesirea din indiviziune depinde in mare masura de scrie in actele de proprietate.
Poate veniti cu explicatii suplimentare, macar intelegem si noi ceva, ori apelati la specialisti (avocati, carte funciara...).
Ultima modificare: Miercuri, 11 Noiembrie 2020
Adam Grecu, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Plata reparatii la partile comune. romanulnevoias romanulnevoias In urma verificarii instalatiei de gaze de catre angajatii de la Distrigaz sa constatat ca exista probleme la mai multe apartamente si necesita ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, locuiesc intr-un bloc cu garaj subteran, eu având ... ionutradut ionutradut Bună ziua, Locuiesc intr-un bloc cu garaj subteran, eu având loc de parcare suprateran, și s-a defectat ușa garajului. Ușa a fost deja reparata și ... (vezi toată discuția)
Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi ... viorel2001249 viorel2001249 Locuiesc intr-un bloc cu 9 etaje si la parterul imobilului isi desfasoara activitatea mai multe societati comerciale. Ele sunt racordate la reteaua de apa a ... (vezi toată discuția)