Buna ziua!
Sunt membru al unei asociatii de pictura.
Asociatia, din cauza ca nu am participat in ultimul an la activitatile sale, m-a suspendat din calitatea de membru pentru un an de zile - sanctiune prevazuta in regulamentul Asociatiei.
Problema este ca, desi Regulamentul nu imi da dreptul sa atac in instanta decizia (precizandu-se ca deciziile asociatiei sunt incontestabile), am chemat in judecata asociatia respectiva solicitand instantei:
1. Sa se constate ca articolul din regulament care precizeaza ca deciziile sunt incontestabile este nul, in contextul in care nu respecta prevederile OUG 26/2000 - contestarea se permite la judecatoria pe raza careia are asociatia sediul in termen de 15 zile.
2. Sa anuleze decizia, care nu respecta prevederile OUG 26/2000.
Instanta a admis spre judecata cererea de la punctul nr. 1 si a considerat tardiva cererea de la punctul 2 - am depus cererea de chemare in judecata dupa 25 de zile si nu dupa 15 cum prevede OUG 26/2000.
In cazul in care instanta imi va da castig de cauza la cererea de la punctul nr. 1, mai pot ataca decizia asociatiei respective? Mai poate fi valabila o decizie luata in baza unui regulament care are un articol considerat nul?
Au fost spete in care instanta a declarat ca articolul care incalca legea e nul absolut cu efectele clasice ale nulitatii absolute, adica retroactiv, si ca sunt lovite de nulitate si actele subsecvente, si asa pe cale ocolita s-a ajuns la anularea actului care nu mai putea fi direct atacat pentru ca expirase termenul normal de 15 zile de la data cand cel in cauza a luat la cunostinta de decizia abuziva... Din cate stiu practica judecatoreasca este neumitara in acest sens, dat fiiin ca este foarte neclara OG 26 / 2000
Instanța mi-a dat câștig de cauză la punctul nr. 1, admițând că articolul asociației este lovit de nulitate, în condițiile în care nu respectă un articol din Constituția României, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, o decizie a CEDO și un articol din OUG 26/2000.
Punctul nr. 2 instanța l-a respins în baza excepției că nu a fost contestat în 15 zile. Problema este că instanța a numărat cele 15 zile de când a fost emisă decizia și nu de când am luat eu la cunoștință de ea.
A mai rămas recursul...