avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 743 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contestare sanctiune
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contestare sanctiune

Buna ziua!
Sunt membru al unei asociatii de pictura.
Asociatia, din cauza ca nu am participat in ultimul an la activitatile sale, m-a suspendat din calitatea de membru pentru un an de zile - sanctiune prevazuta in regulamentul Asociatiei.
Problema este ca, desi Regulamentul nu imi da dreptul sa atac in instanta decizia (precizandu-se ca deciziile asociatiei sunt incontestabile), am chemat in judecata asociatia respectiva solicitand instantei:
1. Sa se constate ca articolul din regulament care precizeaza ca deciziile sunt incontestabile este nul, in contextul in care nu respecta prevederile OUG 26/2000 - contestarea se permite la judecatoria pe raza careia are asociatia sediul in termen de 15 zile.

2. Sa anuleze decizia, care nu respecta prevederile OUG 26/2000.
Instanta a admis spre judecata cererea de la punctul nr. 1 si a considerat tardiva cererea de la punctul 2 - am depus cererea de chemare in judecata dupa 25 de zile si nu dupa 15 cum prevede OUG 26/2000.

In cazul in care instanta imi va da castig de cauza la cererea de la punctul nr. 1, mai pot ataca decizia asociatiei respective? Mai poate fi valabila o decizie luata in baza unui regulament care are un articol considerat nul?
Ultima modificare: Luni, 16 Martie 2015
Kopernic, utilizator
Cel mai recent răspuns: Kopernic , utilizator 19:21, 29 Aprilie 2015
Nu mai puteti ataca punctul 2, clauza va ramane nula pentru viitor pentru ceilalti membri, nu si pt dvs.
Au fost spete in care instanta a declarat ca articolul care incalca legea e nul absolut cu efectele clasice ale nulitatii absolute, adica retroactiv, si ca sunt lovite de nulitate si actele subsecvente, si asa pe cale ocolita s-a ajuns la anularea actului care nu mai putea fi direct atacat pentru ca expirase termenul normal de 15 zile de la data cand cel in cauza a luat la cunostinta de decizia abuziva... Din cate stiu practica judecatoreasca este neumitara in acest sens, dat fiiin ca este foarte neclara OG 26 / 2000
Instanța mi-a dat câștig de cauză la punctul nr. 1, admițând că articolul asociației este lovit de nulitate, în condițiile în care nu respectă un articol din Constituția României, Convenția Europeană a Drepturilor Omului, o decizie a CEDO și un articol din OUG 26/2000.
Punctul nr. 2 instanța l-a respins în baza excepției că nu a fost contestat în 15 zile. Problema este că instanța a numărat cele 15 zile de când a fost emisă decizia și nu de când am luat eu la cunoștință de ea.
A mai rămas recursul...
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
Kopernic, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Prescriptie extinctiva, exceptia tardivitatii contestatiei machis machis În art.23 al.2 din OG 26/2000 privin asociaţiile şi fundaţiile, se prevedede faptul că hotărârile adunării generale pot fi atacate în justiţie de ... (vezi toată discuția)
Contestare excludere Kopernic Kopernic Speța este următoarea O fată a fost exclusă dintr-o Asociație Conform Ordonanței 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, exluderea trebuia să ... (vezi toată discuția)
Modificare statut familistu familistu buna ziua am cateva intrebari si va rog frumos daca ma puteti ajuta cu niste raspunsuri. va multumesc. 1. ca urmare a schimbari intregului comitet al ... (vezi toată discuția)