avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 468 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Asociaţii şi fundaţii, într-un ... Contestare excludere
Discuție deschisă în Asociaţii şi fundaţii, într-un cuvânt: ONG-uri

Contestare excludere

Speța este următoarea
O fată a fost exclusă dintr-o Asociație
Conform Ordonanței 26/2000 cu privire la asociaţii şi fundaţii, exluderea trebuia să fie votată de Adunarea Generală a Asociaților și consemnată într-un proces-verbal, iar comitetul Director al Asociației să pună în aplicare hotărârea Adunării Generale.
În cazul fetei, excluderea nu s-a aprobat prin vot în Adunarea generală, în schimb Comitetul Director a exclus-o printr-un comunicat de presă.
Fata a acționat în instanță Asociația în baza Codului Civil, considerând că a fost exclusă abuziv și cerând ca anunțul/comunicatl Comitetului Director să fie declarat nul.
Problema este următoarea: în baza Ordonanței 26/2000, fata trebuia să conteste hotărârea Adunării Generale în 15 zile de când lua la cunoștință de ea - in cazul de față nu a existat o hotărâre a Adunării Generale - , iar decizia Comitetului Director tot în 15 zile de când i-a fost adusă la cunoștință - comunicatul de presa nu a îmbrăcat forma unui act juridic -. Fata a contestat excluderea în baza Codului Civil (termenul de contestare este de 3 ani), la 2 luni de când a fost publicată așa-zisa exludere.
Judecătorul va accepta faptul că este o excepție (este exclusă abuziv dar nu avea ce act să conteste în 15 zile și va anula excluderea) și va admite cererea sau va spune că cererea de chemare în judecată este perimată?
Cel mai recent răspuns: Kopernic , utilizator 22:29, 29 Ianuarie 2015
Oliooo, muicaaa! Da' le-ncurcarati, zau asa, le-ncurcarati rau da tot!
Unu. Actul juridic nu este hartia pe care se scrie ceva ci acordul de vointa. Asadar, odata cu publicarea in ziar "fata" stia ca a fost nelegal exclusa;
Doi. Perimarea este alta institutie decat cea rezultata din mesajul d-voastra. Nu intru in amanunte ca nu are rost.
Trei. contestarea (corect contestatia) nu se face dupa cum doreste omul, fie in termen de 3 ani, in temeiul Codului civil, fie in termen de 15 zile in temeiul OG 26/2000 ci cum spune legea, in cazul de fata legea speciala (OG 26/2000) face derogare de la dreptul comun (Codul civil) in temeiul unui principiu care tine in mod esential de logica si pe care romanii il exprimau astfel:
"Specialia generalibus derogant" Adica: Specialul (norma speciala, cea care se adreseaza doar unui anumit segment din societate) tocmai pentru ca-i special deroga de la regula generala (norma generala) tocmai pentru ca aceasta priveste intreaga societate, fara distinctie.

Habar n-am ce va face judecatorul. Exista un singur consultant pe acest forum care stie intotdeauna ce va face judecatorul, da' nu va sfatuiesc sa-i cereti sfatul :tooth: si nici sa-l chemati in topicul acesta. Va pot zice insa care este solutia pe care eu o cred legala.
Respingand-o ca tardiv introdusa pentru depasirea termenului stabilit de OG 26/2000 si probabil si de statutul asociatiei.
Ultima modificare: Joi, 29 Ianuarie 2015
Adalbert Gabriel Gazdovici, Avocat
Statutul/regulamentul Asociației precizează că deciziile sunt definitive, incontestabile și irevocabile :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Og 26/2000 si asociatiile de proprietari civilu civilu Buna ziua, As dori sa stiu daca si in ce masura OG 26/2000 se aplica asociatiilor de proprietari. Dupa cum inteleg eu lucrurile acum, OG 26/2000 ... (vezi toată discuția)
Hotarare aga? luizacsinte luizacsinte Referitor la inregistrarea numirii domnului X in functia de Secretar General la Judecatoria sector 3, in Registrul asociatiilor si fundatiilor, situatia ... (vezi toată discuția)
Membrii fondatori ong scobarul scobarul Suntem ONG (asociatie de pescari recreativi) cu 8 membrii fondatori, unul din fondatori care nu are functii de conducere ne-a evacuat din spatiul unde are ... (vezi toată discuția)