Buna ziua! Mentionez ca este prima mea intrebare pe acest forum. In momentul de fata lucrez la o firma cu carte de munca CIM si toate drepturile.
Doresc sa colaborez in timpul liber cu o firma de evenimente (foto-video). Eu ar trebui sa prestez fotografii, filmari etc, in week-end-uri, ocazional sa le prelucrez la mine acasa, si apoi sa le livrez firmei in schimbul unui onorariu.
Firma respectiva mi-a propus semnarea unei CONVENTII CIVILE (in care nu este invocata nici o lege sau referire). In cazul nerespectarii conventiilor din Conventie, firma doreste despagubiri pe cale amiabila sau in instanta.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Mai exista Conventii Civile dupa aparitia Noului Cod Civil;
2. Pot semna Conventii Civile numai PFA sau si cei in cazul meu;
3. Ce obligatii fiscale am eu in cazul semnarii Conventiei Civile (impozit, CAS,
somaj, Declaratii, etc;
4. Trebuie sa detin licente pe anumite softuri de editare, pot fi verificat la
domiciliu ca o PFA;
Orice raspuns, sau sugestii imi va fi de un real ajutor.
Va multumesc tuturor!
1. Acestea sunt contracte de prestari de servicii cu retinere la sursa. Este impropriu folosirea sintagmei de conventie civila.
2. Acest tip de contract se poate utiliza in relatia persoana fizica (neautorizata) - firma inregistrata legal.
3. Odata ce aveti contract de munca valabil, firma beneficiara va retine la sursa CASS 5,5% si impozitul de 10% sau 16%. Este important sa se stipuleze in contract optiunea prestatorului persoana fizica privind cota de impozit ce se va retine la sursa. Se recomanda retinerea a 16%, deoarece acest impozit este final.
4. Consider ca aceasta ultima intrebare este una retorica. Da, in mod obligatoriu trebuie sa aveti pe calculator exclusiv softuri cu licenta.