avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 826 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Conventie Civila
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Conventie Civila

Buna ziua! Mentionez ca este prima mea intrebare pe acest forum. In momentul de fata lucrez la o firma cu carte de munca CIM si toate drepturile.
Doresc sa colaborez in timpul liber cu o firma de evenimente (foto-video). Eu ar trebui sa prestez fotografii, filmari etc, in week-end-uri, ocazional sa le prelucrez la mine acasa, si apoi sa le livrez firmei in schimbul unui onorariu.
Firma respectiva mi-a propus semnarea unei CONVENTII CIVILE (in care nu este invocata nici o lege sau referire). In cazul nerespectarii conventiilor din Conventie, firma doreste despagubiri pe cale amiabila sau in instanta.
Intrebarile mele sunt urmatoarele:
1. Mai exista Conventii Civile dupa aparitia Noului Cod Civil;
2. Pot semna Conventii Civile numai PFA sau si cei in cazul meu;
3. Ce obligatii fiscale am eu in cazul semnarii Conventiei Civile (impozit, CAS,
somaj, Declaratii, etc;
4. Trebuie sa detin licente pe anumite softuri de editare, pot fi verificat la
domiciliu ca o PFA;
Orice raspuns, sau sugestii imi va fi de un real ajutor.
Va multumesc tuturor!
Cel mai recent răspuns: ContSters44758 , utilizator 08:58, 17 Martie 2015
1. Acestea sunt contracte de prestari de servicii cu retinere la sursa. Este impropriu folosirea sintagmei de conventie civila.
2. Acest tip de contract se poate utiliza in relatia persoana fizica (neautorizata) - firma inregistrata legal.
3. Odata ce aveti contract de munca valabil, firma beneficiara va retine la sursa CASS 5,5% si impozitul de 10% sau 16%. Este important sa se stipuleze in contract optiunea prestatorului persoana fizica privind cota de impozit ce se va retine la sursa. Se recomanda retinerea a 16%, deoarece acest impozit este final.
4. Consider ca aceasta ultima intrebare este una retorica. Da, in mod obligatoriu trebuie sa aveti pe calculator exclusiv softuri cu licenta.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Declaratie 200 pt pfa si persoana fizica acatanas acatanas Pe parcursul anului 2012 am lucrat ca PFA in acelasi timp cu alte contracte civile de prestari servicii . Pentru activitatea desfasurata ca PFA depun ... (vezi toată discuția)
Contract agent lorette2013 lorette2013 Ce tip de contract pot face intre asistent in brokeraj pers juridica si agent persoana fizica? E bine un contract de colaborare? (vezi toată discuția)
Pfa - modalitate de impozitare ariadna661 ariadna661 Buna seara. Am o intrebare referitoare la sistemul de impozitare pentru PFA. Eu sunt medic si sunt inregistrata cu CIF la Administratia Financiara. Am cerut ... (vezi toată discuția)