avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 933 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Testament
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Testament

Buna ziua,

In cazul reprezentarii succesorale, cand, spre exemplu, in situata in care defunctul a avut doi copii dintre care unul a predecedat, lasand in urma lui un copil. In acest caz, daca am aplica principiul proximitatii gradului de rudenie, copilul in viata al defunctului, fiind ruda de gradul intai, ar urma sa culeaga mostenirea si l-ar inlatura de la mostenire pe nepotul de fiu al defunctului. Este corect?
Asadar, aceasta solutie nedreapta poate fi inlaturata prin institutia reprezentarii succesorale care permite nepotului sa urce in locul parintelui predecedat pentru a culege partea de mostenire ce s-ar fi cuvenit acestuia daca ar fi fost in viata la data deschiderii mostenirii???
Dar ce se intampla daca defunctul a facut un testament dupa moartea copilului si a lasat imobilul copilului in viata?? Poate nepotul sa atace testamentul?? Nepotul poate sa preia drepturile pe care le avea tatal sau?? Si fiind vorba de un copil minor, poate reprezentantul sau legal sa atace respectivul testament??

Multumesc anticipat!
Cel mai recent răspuns: talisman17 , utilizator 14:03, 17 Martie 2015
da, poate sa ceara reductiunea liberalitatilor excesive pt cota de rezerva succesorala ce i se incalca.
Buna ziua,
In legatura cu aceasta speta, cel mai in masura de a va ajuta este un notar
poate face acest lucru insa numai in limita rezervei succesorale care i-a fost incalcata.
Multumesc pentru raspunsuri.
Ce se poate face in cazul in care nu se face acest testament, ci o donatie??
In caz de contract vanzare cumparare stiu ca nu se mai poate face nimic.

Multumesc
Acelasi lucru. Daca nu va expuneti speta detaliat nu va poate ajuta nimeni.

Alte discuții în legătură

Unchi decedat ContSters51645 ContSters51645 Am un unchi care a decedat acum cateva zile. Suntem 5 nepoti si sora lui. Cine mosteneste averea? Sora decedatului primeste tot sau se imparte si nepotilor? ... (vezi toată discuția)
Succesiuni law_and_order law_and_order Buna ziua! sunt studenta la drept in anul 4 si invat pentru o restanta la drept civil - succesiuni. din pacate nu am putut sa ajung la cursuri si la seminarii, ... (vezi toată discuția)
Testament - intrebari gabicluj gabicluj Buna ziua. Am o nelamurire legata de procedura care se urmeaza pentru executarea unui testament. Pe scurt: Daca defunctul lasa mostenire prin testament, toate ... (vezi toată discuția)