avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM incheiat prin acordul partilor desi eu nu am fost ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM incheiat prin acordul partilor desi eu nu am fost de acord

Firma la care am lucrat si-a incetat activitatea anul trecut, timp in care eu am fost in concediu pentru crestere copil, pana pe 15 aprilie anul acesta! La inceputul lunii mai am sunat la firma pentru a-mi lua cartea de munca si a intra in somaj,dar cei de acolo mi-au spus ca trebuie sa se intereseze si sa vada daca ma pot baga in somaj(desi comform legii este clar ca am acest drept). Am sunat timp de trei saptamani si nu am primit nici un raspuns,in final l-am sunat chiar pe director care mi-a spus ca o sa se rezolve totul in cateva zile. Azi dupa o luna si trei saptamani de cand am sunat prima oara mi-au spus ca mi-au incheiat cartea de munca prin acordul partilor desi eu nu am facut nici o cerere in acest sens, am vrut doar sa beneficiez de somaj! I-am rugat sa rezolve problema pentru ca altfel ii dau in judecata iar ei mi-au spus ca a fost o neintelegere deoarece directorul a inteles ca eu mi-am gasit un loc de munca(irelevant si neadevarat) si ca nu mai au cum sa modifice nimic.
Acum vroiam sa va intreb daca eu la iesirea din concediu aveam vreo obligatie,cum au putut sa-mi incheie cartea de munca astfel si ce ar trebui sa fac? va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 09:56, 22 Iunie 2009
QCERT:
Durata preavizului la concedierea in baza art.65 din Codul muncii este de 20 de zile lucratoare.
CCMUNN:
Art.74 (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.
QCERT a scris:

Decizia data de ei, fara acordul Dvs, poate fi contestata la ITM in termen de 30 de zile de la data la care ati luat la cunostinta de aceasta.
................

Oare de cand intra in competenta ITM-ului dreptul de a solutiona contestatiile la deciziile de incetare a c.i.m.? :hm:
tudorvaleriu a scris:

QCERT:
Durata preavizului la concedierea in baza art.65 din Codul muncii este de 20 de zile lucratoare.
CCMUNN:
Art.74 (2) In cazurile in care unitatea este obligata, potrivit legii, sa acorde un preaviz la desfacerea contractului de munca, durata preavizului va fi de 20 de zile lucratoare.

Art. 73. [preavizul de concediere]
(1) Persoanele concediate în temeiul art. 61 lit. c) şi d), al art. 65 şi 66 beneficiază de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 15 zile lucrătoare.

(3) În situaţia în care în perioada de preaviz contractul individual de muncă este suspendat, termenul de preaviz va fi suspendat corespunzător, cu excepţia cazului prevăzut la art. 51 alin. (2).
freeelis a scris:

Oare de cand intra in competenta ITM-ului dreptul de a solutiona contestatiile la deciziile de incetare a c.i.m.? :hm:

Aveti dreptate, formularul pe care l-am primit de la ITM drept model in 2004 facea acesta mentiune.
Nu am verificat niciodata. De atunci am inchis peste 40 CIM cu aceasta claua si nimeni nu a sesizat greseala.
QCERT:
daca indici gresit instanta competenta sunt destule sanse sa nu se anuleze o decizie in instanta, pentru ca paan la urma cauza ajunge la instanta competenta.

in schimb daca nu acorzi previzul stabilit de CCMUN de 20 de zile lucrtaoare (care reglementeaza clauze mai favorabbile angajatilor) se va putea obtine foarte usor in instnta si restul de preaviz neacordat.:">

relatiile de munca sunt guvernate de Codul Muncii si de Contractul colectiv de munca la nivel national ca prime instrumente de lucru, sunt "bibliile" de baza !

Alte discuții în legătură

Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Concediul medical intrerupe preavizul ? micaelamicaela micaelamicaela Angajatul dupa cateva zile de la curgerea preavizului premergator concedierii intra in concediul medical. [b]concediul medical intrerupe preavizul?[/b] poate ... (vezi toată discuția)