QCERT a scris:
Cei drept abia anul trecut m-am confruntat cu problema acordarii unui salar la nasterea unui copil, conform CCMUN, de care am fost informata de la ITM ca este obligatoriu doar la societatile cu peste 20 angajati, si ca acesta e opozabil oricarui angajat.
Intrebare:
Oare de ce Codul Muncii nu este actualizat in acord cu cerintele CCMUN ?
De mai vorbim de CM cand acesta nu prevede decat cerinte minime?
ITM-ul nu ti-a dat un raspuns corect privind efectele CCMUN. El se aplica oricarei firme indifernet de nr de angajati sau de statutule ei privat sau de stat. Uite ce scrie in el:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;
La firmele cu mai putin de 21 de salartiati nu este obligatorie negocierea unui CCM, dar se aplica CCMUN, conform Codului muncii:
Art. 236. - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
Art. 247. - În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior
Codul Muncii este legislatia primara. CCMUN se negociaza mai des, cel putin o data la 12 luni daca partile nu convin prelungirea lui pe mai multi ani si existenta lui juridica deriva din reglementarile din Codul muncii.
Este util sa nu te bazezi numai pe sfaturile date de functionarii ITM, mai ales cand acestea sunt verbale, pana la urma tu raspunzi pentru ceea ce faci nu ei, de aceea e mai bine sa vezi ce spune legislatia. De multe ori sfaturile functionarilor nu sunt chiar bine documentate. :)