avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 868 soluții astăzi

Marți, 11 februarie, are loc evenimentul: Negocierea colectivă - Alegerea reprezentanților angajaților și provocările practice. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... CIM incheiat prin acordul partilor desi eu nu am fost ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

CIM incheiat prin acordul partilor desi eu nu am fost de acord

Firma la care am lucrat si-a incetat activitatea anul trecut, timp in care eu am fost in concediu pentru crestere copil, pana pe 15 aprilie anul acesta! La inceputul lunii mai am sunat la firma pentru a-mi lua cartea de munca si a intra in somaj,dar cei de acolo mi-au spus ca trebuie sa se intereseze si sa vada daca ma pot baga in somaj(desi comform legii este clar ca am acest drept). Am sunat timp de trei saptamani si nu am primit nici un raspuns,in final l-am sunat chiar pe director care mi-a spus ca o sa se rezolve totul in cateva zile. Azi dupa o luna si trei saptamani de cand am sunat prima oara mi-au spus ca mi-au incheiat cartea de munca prin acordul partilor desi eu nu am facut nici o cerere in acest sens, am vrut doar sa beneficiez de somaj! I-am rugat sa rezolve problema pentru ca altfel ii dau in judecata iar ei mi-au spus ca a fost o neintelegere deoarece directorul a inteles ca eu mi-am gasit un loc de munca(irelevant si neadevarat) si ca nu mai au cum sa modifice nimic.
Acum vroiam sa va intreb daca eu la iesirea din concediu aveam vreo obligatie,cum au putut sa-mi incheie cartea de munca astfel si ce ar trebui sa fac? va multumesc anticipat
Cel mai recent răspuns: Gratiela Ratiu , Consultant resurse umane 09:56, 22 Iunie 2009
grace_r a scris:

QCERT:
daca indici gresit instanta competenta sunt destule sanse sa nu se anuleze o decizie in instanta, pentru ca paan la urma cauza ajunge la instanta competenta.

in schimb daca nu acorzi previzul stabilit de CCMUN de 20 de zile lucrtaoare (care reglementeaza clauze mai favorabbile angajatilor) se va putea obtine foarte usor in instnta si restul de preaviz neacordat.:">

relatiile de munca sunt guvernate de Codul Muncii si de Contractul colectiv de munca la nivel national ca prime instrumente de lucru, sunt "bibliile" de baza !


Nota:
Am citat ce prevede codul muncii.
Am avut fff multe contracte pe perioade determinate (formatori, consultanti) dar nu am restrans activitatea niciodata si nici nu am contestat cerinta CCMUN.
Cei drept abia anul trecut m-am confruntat cu problema acordarii unui salar la nasterea unui copil, conform CCMUN, de care am fost informata de la ITM ca este obligatoriu doar la societatile cu peste 20 angajati, si ca acesta e opozabil oricarui angajat.

Intrebare:

Oare de ce Codul Muncii nu este actualizat in acord cu cerintele CCMUN ?
De mai vorbim de CM cand acesta nu prevede decat cerinte minime?
Dupa
QCERT a scris:

Cei drept abia anul trecut m-am confruntat cu problema acordarii unui salar la nasterea unui copil, conform CCMUN, de care am fost informata de la ITM ca este obligatoriu doar la societatile cu peste 20 angajati, si ca acesta e opozabil oricarui angajat.

Intrebare:

Oare de ce Codul Muncii nu este actualizat in acord cu cerintele CCMUN ?
De mai vorbim de CM cand acesta nu prevede decat cerinte minime?


ITM-ul nu ti-a dat un raspuns corect privind efectele CCMUN. El se aplica oricarei firme indifernet de nr de angajati sau de statutule ei privat sau de stat. Uite ce scrie in el:
Art. 3. - (1) Clauzele contractelor colective de muncă produc efecte după cum urmează:
a) pentru toţi salariaţii încadraţi în unităţile din ţară, indiferent de forma de capital social (de stat sau privat, român sau străin/mixt), în cazul contractelor colective de muncă la nivel naţional;

La firmele cu mai putin de 21 de salartiati nu este obligatorie negocierea unui CCM, dar se aplica CCMUN, conform Codului muncii:
Art. 236. - (1) Contractul colectiv de muncă este convenţia încheiată în formă scrisă între angajator sau organizaţia patronală, de o parte, şi salariaţi, reprezentaţi prin sindicate ori în alt mod prevăzut de lege, de cealaltă parte, prin care se stabilesc clauze privind condiţiile de muncă, salarizarea, precum şi alte drepturi şi obligaţii ce decurg din raporturile de muncă.
(2) Negocierea colectivă este obligatorie, cu excepţia cazului în care angajatorul are încadraţi mai puţin de 21 de salariaţi.
Art. 247. - În cazul în care la nivel de angajator, grup de angajatori sau ramură nu există contract colectiv de muncă, se aplică contractul colectiv de muncă încheiat la nivel superior

Codul Muncii este legislatia primara. CCMUN se negociaza mai des, cel putin o data la 12 luni daca partile nu convin prelungirea lui pe mai multi ani si existenta lui juridica deriva din reglementarile din Codul muncii.

Este util sa nu te bazezi numai pe sfaturile date de functionarii ITM, mai ales cand acestea sunt verbale, pana la urma tu raspunzi pentru ceea ce faci nu ei, de aceea e mai bine sa vezi ce spune legislatia. De multe ori sfaturile functionarilor nu sunt chiar bine documentate. :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Restructurarea postului - va rog sa-mi dati un sfat! richard haideu richard haideu Buna seara! Vreau sa va multumesc mult pentru sfaturi! Astazi am primi notificarea de preaviz privind desfiintarea postului meu de economist/marketing ... (vezi toată discuția)
Art 65 alin. 1? helenita helenita Art. 65. [concedierea pentru motive obiective] (1) Concedierea pentru motive care nu ţin de persoana salariatului reprezintă încetarea contractului ... (vezi toată discuția)
Concediul medical intrerupe preavizul ? micaelamicaela micaelamicaela Angajatul dupa cateva zile de la curgerea preavizului premergator concedierii intra in concediul medical. [b]concediul medical intrerupe preavizul?[/b] poate ... (vezi toată discuția)