avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 515 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... 1/2 mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

1/2 mostenire

Buna ziua. In urma decesului unei persoane care are 2 frati in viata dintre care unul este de acord sa cedeze partea ei in favoarea celei care a avut grija de decedat, chiar daca nu este din familie, dar careia doreste sa i se aprecieze toata recunostinta pentru ceea ce a facut, ce trebuie sa faca? I poate face un contract de vanzare-cumparare pentru partea dansei, dar are nevoie si de acordul celuilat frate ? Va multumesc.
Cel mai recent răspuns: DlGoe , utilizator 15:35, 17 Martie 2015
Depinde de masa succesorala, mai exact din ce se compune mostenirea.
Daca e vorba doar de o suma de bani, de bijuterii, tablouri, adica din bunuri mobile, e simplu. Fratele care vrea sa-si arate gratitudinea fata de persoana care s-a ingrijit de defunct accepta mostenirea, se face partajul si apoi isi poate dona sau ceda pur si simplu partea lui persoanei.
Daca e vorba (si) de imobil/imobile, e putin diferit, cei doi frati trebuie sa se inteleaga asupra modului cum se va face partajul.
Si iar sunt situatii si situatii. Daca valoarea bunurilor imobile este aprox. egala cu a bunurilor mobile, fratele filotim poate lua partea mobila si sa i-o transmita persoanei pe care vrea sa o gratuleze.
Am expus doua situatii in care lucrurile decurg ,,lin" si toata lumea e multumita.
Repet, totul tine de conditiile concrete.
Raspunsul la intrebarea d-voastra este ca cel ce vrea sa va cadoriseasca o poate face fara a avea acordul celuilalt frate.
Si poate face aceasta sub forma unui act de donatie, printr-o vanzare deghizata sau sa va dea o suma de bani, posibilitati sunt, doar sa vrea :)

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Buna ziua,daca in urma parintilor decedati au ramas 3 mostenitori ... elenasuch elenasuch Buna ziua,daca in urma parintilor decedati au ramas 3 mostenitori la dezbaterea mostenirii pot ceda sau dona in favoarea sotiei mele sau a copiilor mei ?intai ... (vezi toată discuția)
Succesiune bunuri mobile Diana Vladu Diana Vladu Buna ziua! In anul 2003 am incheiat o succesiune dupa bunica mea decedata , impreuna cu fratele meu.Noi suntem mostenitorii unici si legali ai ... (vezi toată discuția)
Mostenire loredanamanasia loredanamanasia Buna ziua. Am o situatie legata de mostenirea de la parinti si nu stiu ce ar trebui sa fac. Tatal meu a decedat acum multi ani, ramanand ca mostenitori eu ... (vezi toată discuția)