Buna ziua,
Pana acum 2 luni am beneficiat de somaj.M-am angajat si am intrerupt somajul. Acum angajatorul m-a anuntat ca nu mai are nevoie de mine si ca vrea sa termine CM cu acordul partilor. Exista totusi posibilitatea ca CM sa se incheie si sa beneficiez in contunuare de somaj (pt perioada care a mai ramas)? Din partea mea mentionez ca angajatorul nu are motive sa termine CM, intrucat eu mi-am indeplinit obligatiile.Ce pot sa fac? Ar trebui sa acept incetare CM cu acordul partilor chiar daca eu nu sunt de acord?
Multumesc
pentru a beneficia de somaj, contractul d-v de munca trebuie sa inceteze ca urmare a desfintarii postului de catre angajator, da acceptati incetarea cu acordul partilor nu puteti beneficia de somaj.....incercati sa convingeti angajatorul sa desfinteze postul pe care sunteti d-v angajata....Dar in momentul in care v-a angajat din somaj angajatorul nu a beneficiat de vreo conventie cu somajul pentru angajarea d-v?
daca contractul dvs a fost pe perioda nedetermintata nu mai puteti lua somaj decat daca va desface contractul cu unul din articoelle din codul muncii care va dau drept din nou la primirea somajului.
Poate va face o concediere individuala cu art 65 codul muncii.
Alte posibilitati ar fi fost art 56 lit j (expirare contract pe durata detreminata) sau art 31 alin 4 indice 1 (incetare in timpul perioadei de proba la initiativa angajatorului)
Inteleg din ce ati scris ca nu sunteti in nici una din aceste 2 situatii, de aceea incercati sa convingeti patronul sa va inceteze contractul in baza art 65 alin 1 (concediere individuala). in cazul concedierii individuala nu este oprit de lege la a angaja pe oricine altcineva in locul dvs ulterior.
motive incetare contract care dau dreptul la somaj:
"Art. 5. - Prin motive neimputabile, in sensul art. 17 alin. (1) din lege, se intelege:
a) incetarea raportului de munca in temeiul art. 56 lit. b), e), f), h) si j), art. 61 lit. c) si d), art. 65 alin. (1), art. 94 alin. (4) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare;
b) incetarea raportului de munca la initiativa angajatorului, prin notificare scrisa, in temeiul art. 31 alin. (41) din Legea nr. 53/2003 - Codul muncii, cu modificarile si completarile ulterioare
Încetarea contractului individual de muncă prin acordul părţilor sau demisie exclude posibilitatea fostului salariat de a beneficia de indemnizaţia pentru şomaj.
~ final discuție ~
Alte discuții în legătură
Art .55
ContSters75393
Buna ziua.As avea si eu o intrebare.Daca unei persoane i se desface contractul de munca in baza art. 55,b poate beneficia de indemniztia de somaj? (vezi toată discuția)