avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 264 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Şomaj, concediu creştere copil, ... Plată contribuții la asigurările sociale
Discuție deschisă în Şomaj, concediu creştere copil, asigurări sociale şi asistenţă socială

Plată contribuții la asigurările sociale

Problema mea la care aș dori lămuriri este legată de cum pot face să beneficiez în continuare de vechimea în muncă și asigurarea de sănătate? Menționez că până în 2013 am fost angajată cu forme legale pe teritoriul României, iar de atunci și până în prezent am avut un contract de colaborare cu o firma din afara țării și am muncit în afara României. Nu mi s-a spus de la bun început că firma nu asigura aceste contribuții pentru mine pe teritoriul României și de curând am avut o discuție pe aceasta temă mi-au spus că va trebui sa le achit eu. Mă interesează în ideea posibilității de a rămâne însărcinată dacă și cum voi putea beneficia de plata concediului pentru creșterea copilului.
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
andydeea, utilizator
Cel mai recent răspuns: andydeea , utilizator 08:01, 18 Martie 2015
andydeea a scris:

..... Nu mi s-a spus de la bun început că firma nu asigura aceste contribuții pentru mine pe teritoriul României și de curând am avut o discuție pe aceasta temă mi-au spus că va trebui sa le achit eu. Mă interesează în ideea posibilității de a rămâne însărcinată dacă și cum voi putea beneficia de plata concediului pentru creșterea copilului.


1.Pentru acordarea indemnizaţiei de creştere a copilului nu are relevanţă plata contribuţiilor de asigurări sociale, singura modalitate de a beneficia de indemnizaţie pentru creşterea copilului este realizarea de venituri supuse impozitului pe venit in ultimul an anterior datei nasterii copilului timp de 12 luni, aşa cum sunt ele prevăzute la art. 3 din OUG nr. 111/2010, sau aflarea în una dintre perioadele asimilate prevăzute la art. 2 alin. (5) şi (6) din OUG nr. 111/2010..

OUG nr.111/2010:
Art. 2

(1) Începând cu data de 1 ianuarie 2011, persoanele care, în ultimul an anterior datei naşterii copilului, au realizat timp de 12 luni venituri din salarii, venituri din activităţi independente, venituri din activităţi agricole supuse impozitului pe venit potrivit prevederilor Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, denumite în continuare venituri supuse impozitului, pot beneficia opţional de următoarele drepturi:
a) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani în cazul copilului cu handicap, precum şi de o indemnizaţie lunară;
b) concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la 2 ani, precum şi de o indemnizaţie lunară.

(1^1) Limitele minimă şi maximă ale indemnizaţiei se stabilesc prin raportare la indicatorul social de referinţă, denumit în continuare ISR.

(2) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. a) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 6,8 ISR.

(3) Indemnizaţia lunară prevăzută la alin. (1) lit. b) se stabileşte în cuantum de 85% din media veniturilor nete realizate în ultimele 12 luni şi nu poate fi mai mică de 1,2 ISR şi nici mai mare de 2,4 ISR.
....

2. Ordinul 1474/2011
situatie:
Dacă angajatorul nu a plătit contribuţiile sociale pe o perioadă cuprinsă în intervalul a douăsprezece luni anterior datei naşterii copilului, se consideră îndeplinită condiţia pentru ca angajatul să beneficieze de indemnizaţie pentru creşterea copilului?

solutie: Se poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, chiar dacă pentru această persoană angajatorul nu a plătit contribuţiile de asigurări sociale. Indemnizaţia pentru creşterea copilului nu are legătură cu contribuţiile de asigurări sociale la bugetele aferente acestora, ci se acordă în raport cu efectuarea sau nu a unei activităţi profesionale ori existenţa uneia sau mai multor perioade asimilate prevăzute de OUG nr. 111/2010.

3. Din ce tara era acea societate?
Ultima modificare: Miercuri, 18 Martie 2015
Cornel Vasile, Consilier juridic
E o firmă poloneză ce are sucursale și în România, iar munca am prestat-o în Germania.
Mulțumesc pentru răspuns!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Pot sa platesc singura contributia la stat ? cld_alin cld_alin buna seara, pot sa platesc singura contributia la stat timp de un an de zile si dupa un an pot sa beneficiez de concediu pentru cresterea copilului? (vezi toată discuția)
Indemnizatie ccc daca angajatorul nu plateste! Mit_Mihai Mit_Mihai Buna ziua, Va rog sa ma lamuriti daca \\"viitoarea mamica\\" va primi indemnizatie pentru cresterea copilului in conditiile in care din salariu i se opresc ... (vezi toată discuția)
Plata vechime in munca razvannegrea1991 razvannegrea1991 Buna ziua, va rog sa ma ajutati si pe mine cu cateva informatii, daca este posibil. M-ar interesa sa stiu in cazul in care doresc sa intru in crestere copil ... (vezi toată discuția)