Buna dimineata. O persoana care a inmormantat sotia (cheltuieli pe care le recunosc ) , sustine cu bonuri si facturi ca a cumparat pt parastasul de 40 zile canapea extensibila de 10 mil , o masa de 3,5 mil , haine de 6 mil si multe alte produse de milioane bune . Intrebare - poate cineva sa ma oblige sa suport aceste cheltuieli daca nu cred in chestia asta ca mortul pleaca cu ele pe lumea cealalta ? Consider ca existau produse mai accesibile pt pomenire ca doar nu facem zestre mortului .Precizez ca ne aflam in proces de succesiune , dar aceste cheltuieli sant exagerate pt bugetul meu f mic .Pot invoca art 29 alin 1 din Constitutie ? Multumesc pt intelegere.
pomenirea se face pentru memoria celui decedat , fiind un obicei , nu conteaza ce credeti dvs. in instanta puteti fi obligat la plata , daca beneficiati de mostenire.
Poate n-ar fi rau sa cereti numele celor care au primit pomenile si sa cereti identificarea bunurilor - (nu ca n-ar fi posibile asemenea cheltuieli) dar macar va lamuriti daca au fost facute in realitate sau doar si-au procurat facturi si bonuri justificative.
Nu are Constituția legătură cu așa ceva.
Cheltuielile sunt utile și necesare, cele care se înscriu în limita obiceiurilor de pomenire, și pe care le recunoașteți. Ceeace vi s-a cerut intră în cheltuieli voluptorii și aveți tot dreptul și mai ales câștig de cauză.să le contestați, cu toate că respectivii ar putea justifica cu bonuri și chitanțe cheltuielile făcute. S-au făcut cheltuieli care nu au fost nici necesare , nici utile și pe care într-o acțiune în despăgubiri, instanța nu le va acorda, chiar dacă există bonuri și chitanțe. .
Lăsați-i să vă dea în judecată pentru despăgubiri iar în instanță arătați că recunoașteți o sumă corectă de ....(cât considerați d-voastră) iar pt restul să stabilească instanța(care nu va da aceste cheltuieli chiar fiind ele cu bonuri, chitanțe) fiind cheltuieli voluptorii ((nu sunt necesare, nu sunt utile, nu fac parte din obiceiurile locale, )E un pic de bătaie de cap dar........
Stimate domn, fiti amabil si prezentati cateva date care vor fi mai edificatoare pentru un raspuns bazat pe informatii detaliate si corecte.
a)
-sotia a fost suferinda, a necesitat cheltuieli ptr. a supravietui in ultima parte a vietii, a ajutat-o cineva din punct de vedere material, fizic si afectiv?
-a solicitat o promisiune din partea celor apropiati sau martori ai iminentului deces?
-cunoasteti ultima dorinta exprimata in legatura cu demersurile inmormantarii?
-care sunt obiceiurile locului unde a trait sau unde a fost inmormantata?
-care a fost relatia cu dumneavoastra inainte de deces?
-cum de n-ati putut fi prezent la pomenirea in cauza?
b)
-ce urmeaza sa se dezbata in succesiune( faceti o evaluare aproximativa)? !
-in ce calitate veniti la succesiune si cu cine urmeaza sa impartiti bunurile succesorale
( enumerate numarul de persoane si gradul de rudenie)