avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 757 soluții astăzi

Marți, 4 martie, are loc evenimentul: Politica privind prevenirea hărțuirii la locul de muncă - De la concept la implementare practică. Participă →

Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Zile libere la casatorie
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Zile libere la casatorie

As vrea sa stiu si eu daca e legal sa nu primesc cele 5 zile libere la casatorie. Mentionez ca sunt la a doua casatorie(viitorul meu sot la prima), si este stipulat in regulamentul intern ca zilele libere se primesc doar la prima casatorie. Eu nici la prima casatorie nu am beneficiat de acele zile libere, pentru ca la vremea respectiva nu eram in campul muncii.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 15:32, 19 Martie 2015
Art. 152. C.mun.
(1) În cazul unor evenimente familiale deosebite, salariaţii au dreptul la zile libere plătite, care nu se includ în durata concediului de odihnă.
(2) Evenimentele familiale deosebite şi numărul zilelor libere plătite sunt stabilite prin lege, prin contractul colectiv de muncă aplicabil sau prin regulamentul intern.

Prin urmare, atata timp cat legea nu face distinctie cu privire la modul de acordare a acestor zile, ar reiesi faptul ca angajatorul poate face o astfel de distinctie in reg.intern.

Cand ati luat cunostinta de reg.intern, nu ati observat aceasta prevedere?
Atata timp cat nu se precizeaza unde are loc :) "prima casatorie" parerea mea este ca in regulamentul intern se face referire la "prima casatorie" pe care o are ca angajat la angajatorul respectiv si prin urmare ar avea dreptul la zile libere!

Doar in regulamentul intern nu se pot pune restricitii pentru activitati din viata personala pe care salariatul le-a avut la alti angajatori sau cand nu era in "campia muncii".

Sunt de aceeasi parere cu cyan. Dreptul la acele zile libere este pentru evenimente familiale deosebite, atat zice codul muncii, oare poate limita angajatorul acest drept acolo unde legea nu precizeaza nimic? Nu cred.

Nu vad de ce nu s-ar acorda si daca te casatoresti de mai multe ori, angajat al aceleiasi firme fiind, insa cum nu sunt jurist probabil imi scapa ceva.
Din pacate nu.acum ca m-am "lovit"de asta am aflat.
In regulamnetul intern angajatorul are posibilitatea sa insereze , conform art.242 lit.c C.mun., drepturile şi obligaţiile angajatorului şi ale salariaţilor.

Prin urmare, angajatorul poate insera care sunt drepturile unui salariat inclusiv in ceea ce priveste acordarea de zile libere platite pentru evenimente familiale deosebite.

Dea semenea, salariat interesat poate sesiza angajatorul cu privire la dispoziţiile regulamentului intern, în măsura în care face dovada încălcării unui drept al său.

Controlul legalităţii dispoziţiilor cuprinse în regulamentul intern este de competenţa instanţelor judecătoreşti, care pot fi sesizate în termen de 30 de zile de la data comunicării de către angajator a modului de soluţionare a sesizării formulate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Zile libere casatorie ContSters143789 ContSters143789 cate zile libere platite are dreptul un salariat care se casatoreste , conform codului munci (vezi toată discuția)
Zile libere la moartea unui membru din familie analici analici Buna ziua de cate zile libere beneficiaza un angajat la moartea unui bunic. Multumesc (vezi toată discuția)
Zile libere in afara de concediul de odihna mariamarineci mariamarineci Buna ziua, In afara de concediu de odihna, conform legii, se mai acorda si alte zile libere pentru casatorie, deces, etc.? Va multumesc! (vezi toată discuția)