A si B au incheiat un contract de donatie a unui teren prin care A in calitate de donator a transmis lui B proprietatea terenului si B si-a asumat pe de-o parte, obligatia de a construi pe terenul donat in maxim 5 ani de la donatie o casa pe care urma sa o inchireze lui A pe o perioada de 10 ani,si pe de alta parte, obligatia de a nu instraina terenul respectiv pentru o perioda de 5 ani de la data donatiei.
La cateva luni dupa incheierea contr de donatie, B a vandut terenul donat lui c.Prin contr de v-c , c si-a asumat obligatia de a construi casa la care se refera contractul de donatie si a inchiria casa lui A in conditiile mentionate in donatie.
Afland despre incheierea contractului de v-c , A a introdus cerere de chemare in judecata a lui B prin care a solicitat instantei revocarea donatiei pentru neexecutarea sarcinilor de catre B.
Este valabila clauza prin care B isi asuma obligatia de a nu instraina bunul?
Ce va decide instanta?
Mai apare un aspect aici care nu este mentionat si anume ca interdictia conventionala de instrainare a unui imobil poate fi opusa lui C numai din momentul notarii ei in cartea funciara.
S-a notat in cartea funciara? Caci aici apar efecte juridice distincte.
Clauza prin care B isi asuma obligatia de a nu instraina bunul, este valabila atata vreme cat respecta cele doua conditii esentiale cerute de lege si anume durata (aici nu ar fi probleme caci se incadreaza) si interesul serios si legitim (care este la aprecierea judecatorului si care din punctul meu de vedere in situatia expus, exista).
Nu este inscris in cartea funciara, dar din datele spetei rezulta ca C a cunoscut de existenta ei pe alta cale(din contractul de v-c).Deci chiar daca C este tert in raport cu donatia, este parte in contractul de v-c si prin urmare ii este opozabila clauza.
art.628 Condiţii de opozabilitate (1) Clauza de inalienabilitate nu poate fi invocată împotriva dobânditorilor bunului sau a creditorilor proprietarului care s-a obligat să nu înstrăineze decât dacă este valabilă şi îndeplineşte condiţiile de opozabilitate.
(2) Pentru opozabilitate, clauza de inalienabilitate trebuie să fie supusă formalităţilor de publicitate prevăzute de lege, dacă este cazul.
Deci, chiar daca clauza de inalienabilitate exista, ea nu poate fi invocata decat daca indeplineste condiţiile de opozabilitate (respectiv inscrierea in cf), cu alte cuvinte daca legea prevede expres ce trebuie facut, degeaba venim noi sa interpretam vezi doamne ca C cunoscand carte a citit actul dintre A si B si a aflat de acolo de clauza.