avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1038 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Custodie copil minor
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Custodie copil minor

Buna,
Sunt mama unei fetite de 2 ani si 6 luni,sunt divortata de tatal fetitei cu care de altfel nu avem o relatie prea buna. In urma mai multor divergente cu tatal fetei (acesta a ramas fara loc de munca si nu ne-a platit pensie alimentara ultimele 10 luni, timp in care nici nu a vizitat copilul sau nu s-a interesat de starea acesteia), i-am propus sa imi cedeze mie toate drepturile parintesti iar eu sa renunt la pensia de intretinere in favoarea minorei si sa imi asum responsabilitatea de a-mi creste si educa singura copilul iar el a fost deacord.
Intrebarea mea este daca se poate si cum se poate obtine un act legal prin care de comun acord sa obtin eu drepturi parintesti depline, iar el sa scape de obligatia de a-mi achita pensia de intretinere in favoarea minorei.
O alta intrebare ar fi daca as putea sa trec copilul de pe numele de familie al tatalui pe numele meu de familie.
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: gi-jane2 , moderator 06:05, 20 Martie 2015
cea mai sigura varianta este cea in care exista o hotarare judecatoreasca in acest sens pronuntata impotriva fostului sot. De asemenea schimbarea numelui copilului poate fi schimbata pe cale administrativa, aducand drept justificare aceste aspecte ce tin de execrcitarea autoritatii.
nu prea inteleg, eu ar trebui sa deschid proces? nu se poate ceda de comun acord?
Da, numai instanta hotaraste. Dvs cereti sa execritati singura autoritatea parinteasca, tatal e de acord, iar instanta hotaraste daca da sau nu.
Pt schimbarea numelui trebuie sa aveti motive intemeiate, iar tatal sa isi dea acordul la notar.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Schimbare nume minor pe numele mamei vio99 vio99 in urma unui concubinaj de 2 ani unde am locuit la domiciliul lui am o fetita de 8 ani nascuta in 2005 si o sentinta definitiva de crestere ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor cozmapaunita cozmapaunita pe 7 august sau implinit 2 ani de cand sunt despartita de sotul meu si sunt divortata de 1 an si 6 luni .as vrea sa stiu cum si in ce conditii s-ar putea sa ii ... (vezi toată discuția)
Schimbare nume minor - tatal nu este de acord danimik danimik Buna ziua, Doresc schimbarea numelui de familie pentru fetita mea, si anume doresc sa poarte si numele meu alaturi de acela al tatalui ei pentru a-i fi mai ... (vezi toată discuția)