avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1127 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Clauza recuperare pagube
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Clauza recuperare pagube

Buna ziua,
Avem un angajat, sofer transport marfa pe curse internationale, care a abandonat intr-o zi masina. A trimis un mesaj ca nu mai vrea sa lucreze. Si nu a mai raspuns la telefon si nici nu s-a mai prezentat la lucru. I s-a facut referat si a fost convocat la cercetare disciplinara, dar nu s-a prezentat.
Administratorul a decis desfacerea disciplinara a contractului de munca, din cauza absentelor nemotivate.
Dar este posibil sa mai vin amenzi sau alte imputatii pe numele soferului sau produse de acesta, in strainatate, dupa desfacerea contractului de munca.
Este posibil, ca in decizia de incetare a contractului de munca, sa se precizeze ca, in cazul in care vor exista, aceste pagube ii vor fi imputate soferului?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 07:00, 19 Martie 2015
fie ca precizati fie ca nu aceste pagube pt fi recuperate de la angajatul dvs, pe cale unei actiuni in depagubire in temeiul raspunderii sale pe care o are
1. Sub sanctiunea nulitatii absolute, in decizie se cuprind in mod obligatoriu:
a) descrierea faptei care constituie abatere disciplinara;
b) precizarea prevederilor din statutul de personal, regulamentul intern, contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca aplicabil care au fost incalcate de salariat;
c) motivele pentru care au fost inlaturate apararile formulate de salariat in timpul cercetarii disciplinare prealabile sau motivele pentru care, in conditiile prevazute la art. 251 alin. (3), nu a fost efectuata cercetarea;
d) temeiul de drept in baza caruia sanctiunea disciplinara se aplica;
e) termenul in care sanctiunea poate fi contestata;
f) instanta competenta la care sanctiunea poate fi contestata.

2. Salariatii raspund patrimonial, in temeiul normelor si principiilor raspunderii civile contractuale, pentru pagubele materiale produse angajatorului din vina si in legatura cu munca lor.

3. Art. 258 C.mun.
(1) În cazul în care contractul individual de muncă încetează înainte ca salariatul să îl fi despăgubit pe angajator şi cel în cauză se încadrează la un alt angajator ori devine funcţionar public, reţinerile din salariu se fac de către noul angajator sau noua instituţie ori autoritate publică, după caz, pe baza titlului executoriu transmis în acest scop de către angajatorul păgubit.
(2) Dacă persoana în cauză nu s-a încadrat în muncă la un alt angajator, în temeiul unui contract individual de muncă ori ca funcţionar public, acoperirea daunei se va face prin urmărirea bunurilor sale, în condiţiile Codului de procedură civilă.

4. Angajarea raspunderii patrimoniale se va face in termen de maxim 3 ani de la data când angajatorul a cunoscut sau trebuia să cunoască, atât paguba cât şi pe cel ce răspunde de ea.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Ce poate face un patron/angajat in caz de furt? valime valime Buna ziua, Am o intrebare pentru Dvs, legata de furtul intre patron si angajat. > Ce poate sa faca angajatul acuzat ca a furat si pus sa plateasca, fara ... (vezi toată discuția)
Amenda luata pe societate in italia nalexandruflorentin nalexandruflorentin Buna ziua, Am primit in data de 23.04.2018 o instiintare de plata pentru 3 amenzi de viteza luate cu autocamionul societatii mele. La acea data persoana care ... (vezi toată discuția)
Poti da afara un sofer daca si-a pierdut permisul auto? carmenbn carmenbn Un angajat pe post de sofer a produs un accident,fara victime si pagube si i s-a suspendat permisul auto pe o perioada de 90 de zile.Angajatorul doreste sa-i ... (vezi toată discuția)