avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 386 soluții astăzi
Forum Discuţii contabile şi ... Achiziţii şi livrări ... [Muzica] Plata drepturilor de autor la persoane ...
Discuție deschisă în Achiziţii şi livrări intracomunitare

[Muzica] Plata drepturilor de autor la persoane nerezidente si inregistrarea contractelor

Salut,

am o casa de discuri de muzica electronica activa din octombrie 2014 care se ocupa si de sincronizari (audio) catre diverse alte firme internationale din domeniul A/V, de obicei agentii de publicitate sau diverse companii (haine, electronice, jocuri video etc.) Mentionez ca firma este o microintreprindere neplatitoare de TVA. Majoritatea contractelor pe care le-am incheiat sunt cu artisti internationali si sunt contracte de licentiere pentru master (drepturi conexe), contracte in care se specifica procentajele care ne revin amandurora in urma exploaterii compozitiilor muzicale - incluzand aici veniturile rezultate din contractele de sincronizare audio

As vrea sa aflu, va rog, cateva detalii legate de platile catre persoane nerezidente (in speta artistii de la care am licentiat compozitiile muzicale). Am inteles aceste plati sunt impozitate cu o cota de 16% si se declara la ANAF prin Formularul 100 si au stopaj la sursa.
Trebuie sa declar undeva contractele de licentiere sau sub-licentiere? Cum voi putea face platile catre artisti, care sunt persoane fizice nerezidente?

Caut o confirmare si la intrebarea urmatoare, legata de acelasi subiect - este obligatorie declarararea in termen de 30 zile la ANAF a acestor contracte (de licentiere sau sub-licentiere) incheiate intre firma mea si cea catre care prestez serviciile? Mentionez ca toate contractele pe care le-am incheiat sunt in limba engleza.

Multumesc.



Cel mai recent răspuns: Vlajoaga Robert Mihai PFA , Consultant fiscal 11:05, 26 Martie 2015
Contractele se inregistreaza doar daca nerezidentii desfasoara activitate pe teritoriul romaniei
Se impoziteaza cu :
16 % daca exista conv. de evitare a dublei impuneri si pers respectiva nu aduce cert de rezidenta fiscala
50% pentru veniturile prevăzute la art. 115 alin. (1) lit. a) - g), k) şi l), dacă veniturile sunt plătite într-un stat cu care România nu are încheiat un instrument juridic în baza căruia să se realizeze schimbul de informaţii. Aceste prevederi se aplică numai în situaţia în care veniturile de natura celor prevăzute la art. 115 alin. (1) lit. a) - g), k) şi l) sunt plătite ca urmare a unor tranzacţii calificate ca fiind artificiale conform art. 11 alin. (1). (uita-ti-va in CF la art respecive sa vedeti daca va incadrati)
0 % daca exista conv si cert de rezidenta fiscala

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Modificari aduse de og8/2013 titlului v Daniel Manciu Daniel Manciu Buna seara, Ma intereseaza daca in baza Ordonantei 8/2013 exista vreo schimbare a nivelului taxei/impozitului de 16%, retinut la sursa, pentru servicii ... (vezi toată discuția)
Plata cass pentru nerezidenti care obtin venituri din chirii. ContSters320921 ContSters320921 Ma adresez la Dvs. pentru un ajutor ca sa clarific situatia mea privind cererea de plata CASS. In primul rand, mentionez ca sunt un cetatean roman, ... (vezi toată discuția)
Servicii nerezidenti maryette maryette -Am apelat la o firma din Anglia si una din Turcia ,pt recrutare personal strain in Romania. - nu avem contracte semnate pt aceste servicii,dar avem oferte si ... (vezi toată discuția)