avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 787 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul familiei sau probleme ... Cumparare locuinta
Discuție deschisă în Dreptul familiei sau probleme juridice de familie

Cumparare locuinta

Va rog sa-mi spuneti si mie daca pot sa-mi cumpar o locuinta fara stirea sotiei (nu prea ne intelegem si cred ca vom divorta) , cum se procedeaza la notar? declar ca sunt casatorit si nu se trece in contractul de vanzare - cumparara, iar eu pot sa o vand oricand fara acordul sotiei? sau declar ca nu sunt casatorit iar in contract sunt trecut doar eu? nu stiu cum sa procedeza si va rog sa-mi spuneti si mie. Ideea este ca eu sa-mi pot cumpara o locuinta in timpul casatoriei, dar sa nu o trec pe ea (sotia) in contract, si sa o pot vinde cand doresc eu fara acordul ei, banii cu care o sa o cumpar sunt bani proprii ai mei. Va multumesc
Din cate stiu toate bunurile dobandite in timpul casatoriei se impart....daca vreti sa divortati , cumparati-va casa dupa ce incheiati acesta actiune....
Daca declarati la notar ca nu sunteti casatorit veti savarsi infractiunea de "fals in declaratii" prevazuta de art. 292 CP. Daca declarati ca sunteti casatorit notarul o va trece si pe sotia dumneavoastra daca nu dovediti clar (fara nici un dubiu) ca suma respectiva face obiectul uneia din exceptiile prevazute de art. 31 CFam de la regula comunitatii de bunuri ale sotilor. In orice caz chiar daca reusiti sa incheiati contractul de vanzare-cumparare sotia este considerata coproprietara de drept a imobilului si poate cere trecerea ei in cartea funciara. Eu personal va sfatuiesc sa va abtineti.
Avand in vedere ca inca sunteti casatorit , declaratie neconforma cu realitatea ca n-ati fi conduce la infractiunea de fals in declaratii.

Asa incat, chiar daca sotia nu este parte contractanta, tot va avea un drept asupra acestui bun , intrucat face parte din comunitatea matrimoniala de bunuri (orice conventie derogatorie fiind nula ) .Instrainarea acestui bun se va face cu acordul expres al sotiei , intrucat nu mai functioneaza acel mandat tacit reciproc , incident in cazul actelor de o importanta mai mica , cum sunt cele de administrare si de folosinta , nu cele de dispozitie.

De unde provin sumele pe care doriti sa le utilizati in vederea cumpararii unui apartament?f)31- bunuri proprii litera f se refera la valoarea care reprezintã si înlocuieste un bun propriu sau bunul în care a trecut aceastã valoare.

Dupa desfacerea casatoriei prin divort printr-o hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila
, lucrurile vor fi clare.Succes.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Nedivortat/singur/doresc sa cumpar casa.......se poate? david-o david-o Buna seara.Sunt casatorit legal,dar sunt despartit de 10 ani,Am bani pentru a-mi cumpara o locuinta.Doresc sa stiu daca pot,daca exista vreo lege care sa-mi ... (vezi toată discuția)
Bunuri mobile ºi imobile care se trec în declaraþia de avere olivia stoicescu olivia stoicescu Buna ziua, As vrea sa ma ajutati,va rog cu raspunsuri la urmatoarele date care trebuie trecute sau nu in declaratia de avere: 1) un teren dobandit de sot ... (vezi toată discuția)
Acte de schimb artemis_ioana artemis_ioana sotul meu a avut un contract de vanzare-cumparare cu habitatie viagera si intretinere cu parintii lui pe vremea cand nu era casatorit,iar fratele sau acelasi ... (vezi toată discuția)