am un imprumut la un c.a.r.
din motive de criza intarzii mai mereu cu plata ratei. dar , totusi cu intarzieri de o luna doua , reusesc sa le platesc. data scadenta a fiecarei luni este 19 . rata lunara este de 150 ron . problema este ca , in contractul de imprumut se specifica , clar ca : " in caz de nerambursare la scadenta a ratelor , dobanzilor si comisioanelor datorate , debitorul va plati o dobanda penalizatoare de 10 % pe an , care se va calcula la soldul ratelor restante , de la data scadentei pana la achitarea integrala a acestora ."
din aceasta inteleg ca 10 % din 150 roni = 15 ron penalitati pe an . 15 ron impartit la 365 zile cat are anul = 0 , 041096 ron penalitati pe zi . cu toate acestea cand intarzii cu plata (de exemplu 30 zile ) mi se percep taxe penalizatoare de pana la 80 ron , cand normal era sa platesc 0 , 041096 x 30 zile = 1 , 23288 ron / 30 zile
intarzierile nu le calculeaza de la data scadenta , adica din 19 si pana la data platii ci le calculeaza de la data ultimei plati .este corect ?
pe deasupra de cate ori intarzii mai mult de cateva zile cei de la C.A.R. trimit scrisori de recuperare a intregii sume la locurile de munca al meu ale celor doi giranti si la domiciliile noasatre . pentru toate aceste scrisori C.A.R. imi percepe cate o taxa de 10 roni / scrisoare . deci 60 roni ptr. toti si le denumeste " cheltuieli de urmarire " . mentionez faptul ca in contractul de imprumut nu scrie nicaieri ca eu trebuie sa suport aceste cheltuieli .
de asemenea pe chitantele de plata apare suma de plata x , reprezentand " rata + dobanzi+alte ch " sau " alte sume+rata+dobanda " . nu se specifica , clar care este rata , care este dobanda si ce inseamna alte sume sau alte ch .( cheltuieli banuiesc )
este legal ceea ceea fac ? ce pot face in acest caz ?
tot la acest c.a. r. are si mama mea un imprumut . cu toate ca era cu plata la zi i-au fost retinute din pensie si ei si celor doi giranti cuantumul a doua rate . cu toate ca a anuntat c.a.r.-ul de nedreptatea comisa , de trei luni li se retrag in continuare din pensie in fiecare luna si ei si girantilor cate 2 rate . motiveaza prin aceasta ( verbal ) ca ei nu isi iau salariile ......
se vede de la o posta ca comit ilegalitati . ce putem face in acest caz ?
o sesizare la alte autoritati competente. Nu sunt sigura, dar cred ca puteti incerca la Of.Prot. Consumatorului sau Of.Concurentei, pentru practici neloiale.
Sunteti sigura ca scrie dobanda penalizatoare de 10% pe an? Dati un citat din contract referitor la clauze de neplata in termen si conditii....Veti avea mai multe sanse pentru un raspuns.
Recorelare
mancipri
Acum vreo 3 ani am imprumutat 4500 ron de la banca .citifinancial . Trebuie sa rambursez 7200. Pana acum am platit 5300 ron. Am intarziat vreo 2 rate. Cei de ... (vezi toată discuția)