avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 988 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... PENALITATI INTARZIERE PLATA RATE
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

PENALITATI INTARZIERE PLATA RATE

am un imprumut la un c.a.r.
din motive de criza intarzii mai mereu cu plata ratei. dar , totusi cu intarzieri de o luna doua , reusesc sa le platesc. data scadenta a fiecarei luni este 19 . rata lunara este de 150 ron . problema este ca , in contractul de imprumut se specifica , clar ca : " in caz de nerambursare la scadenta a ratelor , dobanzilor si comisioanelor datorate , debitorul va plati o dobanda penalizatoare de 10 % pe an , care se va calcula la soldul ratelor restante , de la data scadentei pana la achitarea integrala a acestora ."
din aceasta inteleg ca 10 % din 150 roni = 15 ron penalitati pe an . 15 ron impartit la 365 zile cat are anul = 0 , 041096 ron penalitati pe zi . cu toate acestea cand intarzii cu plata (de exemplu 30 zile ) mi se percep taxe penalizatoare de pana la 80 ron , cand normal era sa platesc 0 , 041096 x 30 zile = 1 , 23288 ron / 30 zile
intarzierile nu le calculeaza de la data scadenta , adica din 19 si pana la data platii ci le calculeaza de la data ultimei plati .este corect ?
pe deasupra de cate ori intarzii mai mult de cateva zile cei de la C.A.R. trimit scrisori de recuperare a intregii sume la locurile de munca al meu ale celor doi giranti si la domiciliile noasatre . pentru toate aceste scrisori C.A.R. imi percepe cate o taxa de 10 roni / scrisoare . deci 60 roni ptr. toti si le denumeste " cheltuieli de urmarire " . mentionez faptul ca in contractul de imprumut nu scrie nicaieri ca eu trebuie sa suport aceste cheltuieli .
de asemenea pe chitantele de plata apare suma de plata x , reprezentand " rata + dobanzi+alte ch " sau " alte sume+rata+dobanda " . nu se specifica , clar care este rata , care este dobanda si ce inseamna alte sume sau alte ch .( cheltuieli banuiesc )
este legal ceea ceea fac ? ce pot face in acest caz ?
tot la acest c.a. r. are si mama mea un imprumut . cu toate ca era cu plata la zi i-au fost retinute din pensie si ei si celor doi giranti cuantumul a doua rate . cu toate ca a anuntat c.a.r.-ul de nedreptatea comisa , de trei luni li se retrag in continuare din pensie in fiecare luna si ei si girantilor cate 2 rate . motiveaza prin aceasta ( verbal ) ca ei nu isi iau salariile ......
se vede de la o posta ca comit ilegalitati . ce putem face in acest caz ?
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
mancipri, utilizator
Cel mai recent răspuns: Olivia Nedelcea , Contabil 00:59, 28 Iunie 2009
o sesizare la alte autoritati competente. Nu sunt sigura, dar cred ca puteti incerca la Of.Prot. Consumatorului sau Of.Concurentei, pentru practici neloiale.
Sunteti sigura ca scrie dobanda penalizatoare de 10% pe an? Dati un citat din contract referitor la clauze de neplata in termen si conditii....Veti avea mai multe sanse pentru un raspuns.
Ultima modificare: Duminică, 28 Iunie 2009
Olivia Nedelcea, Contabil

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recorelare mancipri mancipri Acum vreo 3 ani am imprumutat 4500 ron de la banca .citifinancial . Trebuie sa rambursez 7200. Pana acum am platit 5300 ron. Am intarziat vreo 2 rate. Cei de ... (vezi toată discuția)
Reesalonarea datoriilor - calcul dobanda PAULA STOICA PAULA STOICA azi am incercat sa depun dosarul pt. reesalonarea datoriilor la stat. toate au mers \"ca pe roate \", pana in momentul cand mi se spune ca oricum nu voi scapa ... (vezi toată discuția)
Girant intr-un contract de imprumut la c.a.r. razarvescan razarvescan Buna ziua. Va rog, daca se poate, sa ma ajutati intr-o problema. Acum trei luni am girat un coleg de servici pentru un credit la C.A.R.-ul companiei la care ... (vezi toată discuția)