Va salut pe toti cei care sunteti aici si ma bucur ca am dat de acest forum.
E adevarat, nevoia m-a adus aici... Concret, sunt in situatia de a incepe actiunea de partajare a apartamentului , bun comun cumparat impreuna cu sotul meu in timpul casatoriei (celelalte bunuri nu ma intereseaza, vreau sa simplific pe cat se poate acest proces). Au trecut 2 ani de la procesul de divort, doi ani in care am continuat sa platesc consumurile din locuinta, desi in aceasta perioada am locuit impreuna cu fiica mea in chirie; insa fiul meu, (care are 26 de ani) continua sa locuiasca "acasa", sunt 3 camere, el are o prietena si apartamentul pe care l-a cumparat el (cu credit) nu este inca modernizat.. Situatia tine cam de mult timp; simt ca nu mai am nervii si energia necesara, psihic, intalnirile cu fostul sot, (de care m-am despartit din cauza ca este alcoolic si violent), ma demoleaza.
Dupa cate stiu, trebuie sa platesc o taxa de timbru, un onorariu de avocat, evaluatorul si executorul, fiindca fostul sot nici nu vrea sa auda de partaj, desi nu lucreaza de un an si jumatate.
Mi-e teama insa de reactiile lui, este violent. Ce pot sa fac sa ma apar, iar procesul sa dureze cat mai putin cu putinta?
Si cat m-ar costa tot procesul? Pot plati o parte din taxe la final?
procesul cu avocat, onorriu de expert si infima taxa de timbru nu poate depasi 1.000 euro.
cautati sa ajungeti la o intelegere cu fostul sot, astfel veti termina din 3-4 termene.
Nimeni nu poate fi obligat a ramane in indiviziune.Asa incat , daca va veti adresa instantei de judecata in carei raza teritoriala sunt situate bunurile imobile , avand in vedere existenta de disensiuni , instanta va dispune o modalitate de imparteala.Daca va exista, intr-un final , vreo buna invoiala , aceasta poate fi mentionata intr-o tranzactie , de care instanta sa ia act , facilitandu-se , cu privire la durata , actul justitiar.
Din pacate nu pot evita procesul de partaj, fostul sot nu aceepta nici o intelegere.
Va multumesc mult pentru informatii, avokitten si Ioana S: imi sunt utile.:)
Cu stima, Maria.
un proces de partaj presupune urmatoarele costuri :
1. daca este de comun acord se incheie o tranzactie in tre soti si se va plati : taxa de timbru in cuantum de 19 ron si timbru judiciar de 0, 30 ron .
la acestea se adauga si onorariul avocatului .
2. daca partile nu se inteleg in privinta partajarii bunurilor :
reclamantul va trebui sa suporte cheltuielile privind : taxa de timbru si timbru judiciar care se achita ala valoarea bunurilor care fac obiectul procesului de partaj , expertiza tehnica judiciara si onorariul avocatului .
reclamantul poate solicita recuperarea acestor cheltuieli, paratului .
De ce la valoarea bunurilor? :( UNde scrie asta?
Din pacate, in practica acele cheltuieli se compenseaza si nu prea se acorda reclamantului castigator,,,
Mai bine va interesati inainte de a incepe... onorariul de avocat poate fi mult mai mare sau mult mai mic decat suma aratata de colega, depinde si cum vreti bunurile, si ce cota cereti din ele etc.
In plus, poate fi vreo cale de atac si o luati de la inceput cu cheltuielile... de aceea e bine sa aveti o idee clara inainte.
In afara de onorariu de avocat, nu puteti sa avchitati din cheltuieli la final... Dar daca veniturile va sunt mai mici mai cereti cate o esalonare...
Daca sotul e chiar rau-intentionat, procesul poate dura si 2 ani in fond... POate face o reconventionala in care introduce el si alte bunuri... poate cere refaceri de expertize... sau poate expertul desemnat va face foarte greu expertiza, am caz in care de 6 luni nu s-a intamplat nimic!
Asa incat, depinde de multe si durata si costul...
Succes!
Alte discuții în legătură
Costul partajului
Diana2356
Buna ziua. Sunt in divort cu sotul dupa care vreau sa fac partajul. El nu este de acord. Cat costa cu totul , judecatoria, expertiza pt un apartament cu 2 ... (vezi toată discuția)
Partaj
ghita florian
ce documente imi trebuie ptr partaj,unde se depun si daca este necesar sa angajej un avocat _ cu avocat cit ma costa iar fara avocat cit? { aproximativ} ... (vezi toată discuția)