avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 905 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Pomi crescuti pe hotar
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Pomi crescuti pe hotar

Buna ziua. Un hotar dintre doua gospodarii este delimitat cu un gard de plasa. Gardul a fost ridicat in intregime de catre una dintre parti. Pe deoparte si de alta a gardului , pe hotar ( cu radacine exact sub plasa) au crescut diversi arbori . Sub pretextul construirii gardului , respectivul parte a inceput sa taie toti arborii de pe hotar de la nivelul de sus al gardului , iar lemnul taiat si-l insuseste desi unele tulpini sunt crescute in intregime in parte gardului dinspre cealalta parte. Intrebarea este : cum se stabileste dreptul asupra taierii si insusirii arborilor crescuti in situatia mai sus prezentata si daca se poate sa specificati baza legala. Multumesc.
Cel mai recent răspuns: trandafir2 , moderator 19:45, 21 Martie 2015
Dreptul asupra taierii si insusirii arborilor rezida din dreptul de coproprietate fortata asupra despartiturilor comune, in cazul de fata arborii crescuti pe hotar revin ambilor proprietari in baza codului civil art.613, iar daca arborii sunt sunt crescuti doar pe un fond atunci este aplicabil art.613 cc
Art. 663
Cheltuielile de întreţinere şi reparare a despărţiturilor comune
(1) Coproprietarii sunt ţinuţi să suporte cheltuielile ocazionate de întreţinerea şi repararea despărţiturii comune, proporţional cu dreptul fiecăruia.
(2) Cu toate acestea, fiecare coproprietar poate să nu participe la cheltuielile de întreţinere şi reparare, renunţând la dreptul său de proprietate asupra despărţiturii comune, dispoziţiile în materie de carte funciară fiind aplicabile. Coproprietarul nu va putea fi apărat de a participa la cheltuieli, în cazul în care are o construcţie sprijinită de zidul comun ori în cazul în care trage un alt folos din exploatarea despărţiturii comune.

Sa inteleg ca daca nu a suportat cheltuieli cu ridicarea gardului pierde dreptul de a exploata despartitura comuna , in speta arborii de pe hotar.?
Se aplică art. 613NCC(și dacă arborii sunt mari, mai vechi de anul 2011)art. 607 Cod civil de la 1864.
Avea tot dreptul să procedeze la tăierea arborilor de pe proprietatea lui și să-și însușească materialul lemnos, fiind ai lui.La fel , poate tăia chiar și rădăcinile care se întind pe sub proprietatea lui și crengile copacilor d-voastră, dacă acestea se întind pe proprietatea lui.
Nu este vorba de cheltuieli gard comun ci de distanțaminimă de arbori și orice plantație.
Problema e ca a taiat ce era in partea lui de gard insa a taiat si ce era pe partea cealalta de gard ce nu ii apartinea.Deci practic a taiat fara drept sa inteleg intrucat arborii au peste 10 ani ca varsta. Iar acei arbori nu se stie concret cine i-a sadit.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2015
shakuri, utilizator
trandafir2 a scris:

Dreptul asupra taierii si insusirii arborilor rezida din dreptul de coproprietate fortata asupra despartiturilor comune, in cazul de fata arborii crescuti pe hotar revin ambilor proprietari in baza codului civil art.613, iar daca arborii sunt sunt crescuti doar pe un fond atunci este aplicabil art.613 cc.

Rectific mesajul scris anterior, unde in loc de art.613 trebuia sa scriu art.660, astfel:

Dreptul asupra taierii si insusirii arborilor rezida din dreptul de coproprietate fortata asupra despartiturilor comune, in cazul de fata arborii crescuti pe hotar revin ambilor proprietari in baza codului civil art.660, iar daca arborii sunt sunt crescuti doar pe un fond atunci este aplicabil art.613 cc.

Daca a taiat si ce nu ii apartinea atunci are obligatia de a il despagubi pe vecin.
Ultima modificare: Sâmbătă, 21 Martie 2015
trandafir2, moderator

Alte discuții în legătură

Executie gard lim de proprietate radubogdan radubogdan As dori sa stiu ce prevederi exista in codul civil privind executia unui gard pe limita de proprietate intre proprietati ,daca este intr-adevar necesar un ... (vezi toată discuția)
Limita proprietate- arbori care trec cu coroana la vecin dodoambra dodoambra Buna ziua Am si eu o intrebare. Am 2 nuci mari, plantati la o distanta de peste 4 m de gardul vecinului si acesta ma someaza ca ma da in judecata conform ... (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)