Buna ziua. Un hotar dintre doua gospodarii este delimitat cu un gard de plasa. Gardul a fost ridicat in intregime de catre una dintre parti. Pe deoparte si de alta a gardului , pe hotar ( cu radacine exact sub plasa) au crescut diversi arbori . Sub pretextul construirii gardului , respectivul parte a inceput sa taie toti arborii de pe hotar de la nivelul de sus al gardului , iar lemnul taiat si-l insuseste desi unele tulpini sunt crescute in intregime in parte gardului dinspre cealalta parte. Intrebarea este : cum se stabileste dreptul asupra taierii si insusirii arborilor crescuti in situatia mai sus prezentata si daca se poate sa specificati baza legala. Multumesc.
""Potrivit prevederilor art. 64 din Legea nr. 71/2011 pentru punerea în aplicare a Legii nr. 287/2009 privind Codul civil:
Dispoziţiile art. 660-666 se aplică situaţiilor juridice născute după intrarea în vigoare a Codului civil.""
Potrivit celor de mai sus referitor la situatia expusa pe care conform carui cod civil trebuie sa ma adresez? nu inteleg ce inseamna acea "situatie juridica"
Va intereseaza noul cod civil. Situatia juridica este cea care s-a ivit la hotar in momentul in care vecinul a taiat iar dvs. ati observat ca s-a taiat. Aia a fost o situatie juridica de creare prejudiciu prin taierea si insusirea ramurelelor de catre vecin. Deci mergeti pe art. care l-am indicat.