avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 977 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Limita proprietate- arbori care trec cu coroana la ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Limita proprietate- arbori care trec cu coroana la vecin

Buna ziua
Am si eu o intrebare. Am 2 nuci mari, plantati la o distanta de peste 4 m de gardul vecinului si acesta ma someaza ca ma da in judecata conform Codului civil, art 613.
"CAPITOLUL III
Limitele juridice ale dreptului de proprietate privată

SECŢIUNEA 1
Limite legale

Art. 613

Distanţa minimă pentru arbori

(1) În lipsa unor dispoziţii cuprinse în lege, regulamentul de urbanism sau a obiceiului locului, arborii trebuie sădiţi la o distanţă de cel puţin 2 metri de linia de hotar, cu excepţia acelora mai mici de 2 metri, a plantaţiilor şi a gardurilor vii.

(2) În caz de nerespectare a distanţei, proprietarul vecin este îndreptăţit să ceară scoaterea ori, după caz, tăierea, la înălţimea cuvenită, a arborilor, plantaţiilor ori a gardurilor vii, pe cheltuiala proprietarului fondului pe care acestea sunt ridicate.

(3) Proprietarul fondului peste care se întind rădăcinile sau ramurile arborilor aparţinând proprietarului vecin are dreptul de a le tăia, precum şi dreptul de a păstra fructele căzute în mod natural pe fondul său."

Dar dupa cum vad, nu este aplicabila in situatia mea, intrucat pomii sunt la o distanta mai mare de 2 m si conform aliniatului 3, daca este deranjat de crengile care trec la el, poate sa le taie.
Intrebarea mea este daca trebuie sa-mi fac griji ca as putea pierde un eventual proces si sa am costuri mari ca urmare al acestui lucru. Ce ma sfatuiti?
Multumesc

Cel mai recent răspuns: dodoambra , utilizator 20:21, 30 Septembrie 2018
Având în vedere că distanța este de peste 4 m, puteți fie să vă luați avocat care să-i răspundă la somație, evitând astfel un eventual litigiu, fie să așteptați să vă dea în judecată, urmând a vă face apărările atunci; apreciez că acțiunea acestuia urmează a fi respinsă ca nefondată, în contextul faptic expus de dvs.
pana la urma, am taiat eu crengile nucului situat la 4 m de gard care treceau peste proprietatea vecinului. Am facut acest lucru mai mult sa nu am o stare tensionat cu acesta ....

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Taiere nuc skyboy2011 skyboy2011 Buna ziua,vecinul meu din partea de Est are unu nuc la 30 de cm de hotar care imi produce umbra pe o suprafata mare din terenul meu.Care este calea legala pt ... (vezi toată discuția)
Exista vreo lege sa nu imi permita sa pun copacul la mai putin de 1m de gard cu vecinu ? cozsmin2 cozsmin2 Buna ziua , Am la tara o casa veche , unde am cativa copaci fix langa gardul cu un vecin . Am discutat cu el care dorea sa ma convinga sa tai copacii aceia ... (vezi toată discuția)
Bună ziua, pe proprietatea vecinului si la o distanță de aproximativ ... Tunaru Guța Vasile Tunaru Guța Vasile Bună ziua, Pe proprietatea vecinului si la o distanță de aproximativ 25 cm de gardul dintre proprietăți respectiv la 5 m de intrarea dinspre strada , se ... (vezi toată discuția)