avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 528 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Ce se mai poate face?
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Ce se mai poate face?

V-as ruga sa studiati urmatoarea situatie si sa va spuneti parerea in legatura cu ce se mai poate face…

Y(tatal domnului X), cumpara in anul 1940(motivele par a fi o interdictie, fiind cadru militar) un imobil pe numele sorei Z. Mostenitorii lui Z recunosc aceasta tranzactie care s-a facut cu banii fratelui.
In 1997, mostenitorii lui Z fac cerere de retrocedare a imobilului, dar il imputernicesc prin procura pe Domnul X sa se ocupe integral de toate demersurile, cu promisiunea verbala ca rezultatul acestei retrocedari ii va apartine.
Toate demersurile au fost facute de X in baza unor procuri succesive.
Demersurile au constat in procese cu primaria, cu cei care cumparasera cu L112, cu chiriasii, apoi expertize, evaluari, memorii, un volum imens de munca…
Si toate acestea pana in 2008, adica timp de 11 ani.
La sfarsitul lui 2008, ANRP, emite hotararea de despagubire(imobilul neputand fi retrocedat in natura), si valoarea ei.
In primavara 2009, Domnul X decedeaza, fara a fi incasat vreo despagubire.
Intrebare: mostenitorii Domnului X se pot indrepta cu pretentii de respectare a promisiunii verbale de catre mostenitorii lui Z, intrucat tatal lor a muncit timp de 11 ani, pentru redobandirea acestui imobil?
In ce fel, exista vreun temei juridic?
Exista toate dovezile materiale si martori care atesta aceste demersuri pentru retrocedare.
Va multumesc pentru rabdarea de a fi citit si mai ales de a-mi raspunde.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
doina_manuela, utilizator
Cel mai recent răspuns: doina_manuela , utilizator 21:51, 22 Iunie 2009
Daca puneti aceasta intrebare, presupun ca mostenitorii doamnei X, mirosind a bani, n-ar mai vrea sa respecte conventia decedatilor.Din pacate, prin decesul procuratorului, raman persoanele in numele carora a actionat pe baza de procura, sa primeasca despagubirea.De altfel, cred ca titlul ANRP este pe numele titularilor de drept si nu al domnului Z.
Singurul lucru din p.d.v. legal este decontarea cheltuielilor facute de Z in decursul celor 11 ani, legate de procura primita,cheltuieli care trebue probate(chitante,bonuri de benzina,bilete transport, chitante xerografiere,onorarii avocat,etc.)
Fiind vorba de o suma mare (peste 500.000 RON) poate negociati cu "ceilalti"sa va dea numerarul ,lasandu-le lor ca bonus-conventie actiunile.
Intr-adevar, mostenitorii doamnei Z nu vor sa mai respecte promisiunea verbala....
Ce va face sa credeti ca este vorba despre aceasta suma?
Ar fi bine daca ar mai exista toate chitantele....
in ceea ce priveste cheltuielile suportate de catre dl X , pe parcursul celor 11 ani de procese, mostenitorii acestuia ar putea avea un drept de creanta .
Doar cheltuielile facute de X se mai pot cere?
Dar efortul, timpul consumat?...Acelea raman cadou?
Ati specificat ca retrocedarea se face partial in bani-partial in actiuni.Conform ultimelor reglemantari, pana la suma de 500.000 RON, plata se poate face in bani, din care 250.000 prima transa iar restul in termen de doi ani.Conversia actiunilor se poate face in termen de trei ani.
Ultima modificare: Luni, 22 Iunie 2009
nucu$, utilizator

Alte discuții în legătură

Despre procurile notariale cielodellasera cielodellasera Buna seara. As dori sa aflu si eu o opinie avizata legata de o procura notariala. Am ajuns in urma cu cateva zile in posesia unei procuri ... (vezi toată discuția)
Retrocedare anrp raoul26 raoul26 Buna ziua, Am o rugaminte va rog, in privinta unui dosar de retrocedare teren. Bunicul meu, unul din cei 5 succesori pentru respectivul teren, a obtinut in ... (vezi toată discuția)
Retrocedare imobil nationalizat ( pe legea 10) manud manud Ce date are trebui sa contina un formular de renuntare a unui mostenitor in cazul retrocedarii unui imobil nationalizat? (vezi toată discuția)